Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Holttestet húztak ki, fegyvert is találtak már a búvárok

Mosonmagyaróvár - Mentettek már egy 125 méter hosszú, 60 tonna súlyú úszótagot 32 méter mélyről a hegyeshalmi bányatóból, a Lajtából holttestet, rátaláltak már gyilkos fegyverre is, azonban a hétvégi helikopter kiszabadítása igazi kihívásnak számított a mosonmagyaróvári búvárok számára.

A mosonmagyaróvári Deepex Ipari Búvárcsoport három tagja huszonhat órát küzdött a Mosoni-Dunában az erős árral, több helyen is megsérültek és öt búvárruhájuk ment tönkre a helikoptermentő akció során.

„Csapatunk nem ismer lehetetlent, soha nem a kifogást, hanem a megoldást keresve dolgozza ki a legjobb technológiát az adott feladathoz" – olvashatjuk a Deepex Ipari Búvárcsoport honlapján. A céget 2003-ban alapították, az ipari búvárkodás mellett oktatással is foglalkoznak. A megyében ők az egyedüliek, akik hivatalosan ipari búvárkodást vállalhatnak, ehhez a kellő szakképzettség mellett fejlett géppark is a rendelkezésükre áll.

Az ipari búvárkodáshoz erős psziché, tapasztalat szükséges – véli Mezei Gábor. A felvételeken az elmúlt hét végi mentés közben, a helikopter roncsánál látható.Fotók: Kerekes István
Az ipari búvárkodáshoz erős psziché, tapasztalat szükséges – véli Mezei Gábor. A felvételeken az elmúlt hét végi mentés közben, a helikopter roncsánál látható.Fotók: Kerekes István
Jó néhány sérülést szereztek
– Látva a természetfilmeket, a víz alatti csodálatos világot, kezdett érdekelni a búvárkodás. Az volt az álmom, hogy helikopterszerelő legyek, azonban ez nem sikerült. Péknek tanultam, jelenleg a parndorfi outletben dolgozom eladóként, emellett foglalkozom komolyabban a búvárkodással – meséli Mezei Gábor cégvezető, aki a háromnapos kimlei akcióban jó néhány sérülést is szerzett. Kezén több tucat mély vágás árulkodik a megfeszített munkáról, de mint mondja, társa, Pintér Róbert sem úszta meg szárazon: tenyere és kézfeje mellett a plexi a hasánál felszakította a búvárruhát. A két merülőbúvár munkáját a közeli csónakból Schnitzer Róbert figyelőbúvár segítette.

– A Mosoni-Duna erős sodrása mellett a víz alatti rossz látási viszonyokkal is meg kellett küzdenünk – magyarázza.

"Gyakran öt centiméterre is alig láttunk el, tapogatóztunk,
öt ruhánk sérült meg a háromnapos akcióban.

Mezei Gábor

Nem olcsó mulatság
A búvárkodás korántsem olcsó mulatság: csak egy ruha a védősisakkal és cipővel már megközelíti a másfél milliót. A mosonma-
gyaróvári ipari búvárok munkáját komoly berendezések könnyítik meg, közülük többet maguk készítettek. Például a víz alatti fémdetektor, visszhangszonda segítségével egyszerűen megtalálják a keresett tárgyakat: a Győri Rendőrkapitányság kérésére már több gyilkos fegyverre is rábukkantak. A környékbeli bányatavakból már szabadítottak ki egy 125 méter hosszú, 60 tonna súlyt kitevő úszótagot 32 méter mélyről, 5 köbméteres markolókanalat 27 méterről. A rendőrség és tűzoltóság megbízásai mellett azért jut a „könnyebb" munkákból is: a hínár- és nádvágástól a csatorna-, medencetisztításig, a víz alatti betonozástól más felderítésekig.

A sportok szerelmese
Mezei Gábor elsősorban a vízi sportok szerelmese: az úszás mellett imádja a kajakozást, kenuzást. Búvárkodott Görögországtól Tunéziáig, de eddig Egyiptom vízi világa ragadta meg a leginkább. Viszont a hegymászás sem áll tőle távol: eljutott már a Himalája 5545 méteres csúcsára és nem kerülték el a kalandok az egy hónapos nepáli útja során sem. Hétéves kisfia, Márk sem zárkózik el édesapja hobbijától: az oktatómedencében már ő is betekintést nyert a búvárkodás rejtelmeibe.

A helikopter-baleset szemtanúit várják
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a Kimlénél szombaton történt helikopteres baleset szemtanúinak s a sérülteket kimentő kenusoknak a jelentkezését várja személyesen a kapitányságon vagy a 96/215-433-as telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vihar miatt késtek a vonatok

Kisalföld SMS Vasárnap este, Mosonmagyaróvár: fél 7-kor jön a hír, a vezeték leszakadt. Az… Tovább olvasom