Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Holland támogatást kértek

A Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmányát átadták a holland miniszterelnöknek.
Jan Peter Balkenende
A Szigetközi–Csallóközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmányát vasárnap Kovács K. Zoltán, a KDNP és az MKDSZ szervezetének elnökségi tagja adta át egy levél kíséretében a holland miniszterelnöknek. Elsősorban erkölcsi, politikai és anyagi támogatást várnak az ottani tárcától.

A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány által kidolgozott koncepció már hetek óta a minisztérium asztalán fekszik, s augusztus végén egy színvonalas konferencia keretében mutatták be a szakembereknek. Azóta Gombos András államtitkár úgy nyilatkozott: először egy térségfejlesztési programot kell kialakítani, s a nemzeti parkhoz az anyagi feltételek sem biztosítottak. Haraszthy László helyettes államtitkár is egy natúrpark megvalósíthatóságát tudja egyelőre csak elképzelni, s kijelentette: az állam nem fog földet bérelni a szigetközi tulajdonosoktól. A közalapítvány azonban tovább folytatja a munkát: már a nemzeti park központjának helyét is kijelölték Rajka mellett.
Közben a Kereszténydemokrata Néppártot és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget is megnyerték az ügy érdekében.

E szervezetek támogatják a közös nemzeti park tervét.
Kovács K. Zoltán, mindkét szervezet elnökségi tagja lapunknak elmondta: Hollandia miniszterelnöke többek közt a 150 éves jubileumát ünneplő Károli Gáspár Református Egyetem ünnepségére érkezett Budapestre. Jan Peter Balkenende fogadta a Semjén Zsolt, Harrach Péter elnökök vezette küldöttséget. A találkozó keretében Kovács K. Zoltán átadta a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány levelét és mellékelt dokumentációját Gábor Dzsingisznek, a budapesti holland nagykövetség volt agrárdiplomatájának, mezőgazdasági attaséjának közvetítésével.

Gábor Dzsingisznek része volt az Európai Természetvédelmi Központ megalakításában, segítségével rengeteg vizes élőhely-rekonstrukció is elkészült idehaza: megemlíthetjük a Hortobágyot, a Hanságot, a Bereget, a Sopron környéki forrásokat, Bédakarapancsa, Kopácsi rétet. A holland miniszterelnök érdeklődéssel fogadta az angol nyelvű összeállítást, s megígérte, hogy átadja kormánya szakértőinek további tanulmányozásra. Kérdésünkre Kovács K. Zoltán elmondta: erkölcsi, politikai és anyagi segítséget várnak a hollandoktól.

Információink szerint holland segítség is szerepet játszott korábban a Duna–Ipoly Nemzeti Park kialakításában. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Magyarország egyik legfiatalabb nemzeti parkja. Területe 59 ezer hektár, ebből 8417 hektár fokozottan védett. Az ottani nemzeti park létesítésének kiemelten fontos célja a folyóknak és mellékágaiknak, a felszíni és felszín alatti vízkészleteknek a megóvása, az erdők, a termőtalaj és más megújuló természeti erőforrások védelme. A szigetközi–csallóközi esetében a szlovákok már korábban jelezték, az ő oldalukon a feltételek adottak egy magasabb védettségi szint létrejöttéhez. A szigetközi akarat is megvan, most már csak kormányzati döntés és állami pénz hiányzik. Ebben a közvetítésben segíthetnek a holland szakemberek, s remény van támogatásukkal uniós források elnyerésére is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél hónap, harmincnégy betörés

Összesen harmincnégy rendbeli betöréses lopással gyanúsítják egy román állampolgárságú férfit. Tovább olvasom