Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Hol temetik be a kátyúkat? - Útjavításra szánt pénzek 2

Győr-Moson-Sopron megye – A kisebb városok közül egyedül Jánossomorján tud az önkormányzat 20 milliót forint feletti összeget biztosítani az úthibák kijavítására. Kapuváron és Csornán ez az összeg a 10 millió forintot sem éri el, míg Téten egyáltalán nincs pénz kátyúzásra.

Pénteken körbekérdeztük a megyei nagyvárosokat: hol mennyit költöttek idén, és mennyit szánnak jövőre a kátyúk kijavítására. Elsőként a két nagyágyú, Győr és Sopron úthálózatát vettük nagyító alá. Most jöjjenek a kisebb megyei városok kátyúval vastagon terített úthálózatai.

Mosonmagyaróvár: 10 millió forint jutott

A megye északnyugati csücskében is elkel az önkormányzati támogatás az úthibák kijavítása kapcsán. Kalincsák István, a Városfejlesztési Osztály vezetője elmondta: "az idei évben 10 millió forintból gazdálkodtak, ami körülbelül 2500 négyzetméter kátyú eltüntetésére volt elegendő".

"Minthogy a pénz kevés, mindig arra fordítják a rendelkezésre álló összegeket, ami a legsürgetőbb a város közlekedésének megfelelő biztosítása érdekében" – tette hozzá Kalincsák.

"2009-ben sem változik majd a helyzet, sőt, örülhet a város, ha meg tudják tartani az idei szintet" – fogalmazott az önkormányzat illetékese.

Kis autó, nagy kátyú
Kis autó, nagy kátyú

Kapuváron és Csornán "ameddig a takaró ér"

Kapuváron az idei évben 200 tonna aszfaltot kátyúztak el az útfelújítók, ami bruttó 6,5 millió forintba került. A város ezt a felületi zárt, illetve aszfaltburkolat kijavítására fordította.

Vertetics István, a Városfejlesztési Osztály vezetője közölte: jövőre is hasonló nagyságrendben gondolkodnak, már ami a kátyúzásra szánt forintokat illeti.

"Ez pusztán a szinten tartásra elegendő" – jegyezte meg. Hozzátette: ahogy idén, úgy 2009-ben is a költségvetés függvénye, hogy mennyi pénzből "toldozhatnak-foltozhatnak". A költségvetést még nem fogadta el az önkormányzat.

Ezt aknavetővel lőtték ki?
Ezt aknavetővel lőtték ki?

"Volt már több is, de kevesebb is"

Csornán is hasonló a helyzet. 2008-ban 5 millió forint jutott az útburkolat rendbe tételére.

"Ez az összeg volt már több is, de kevesebb is" – magyarázta Petes Mihály. Terveik vannak a jövőre nézve, de a költségvetési előirányzat mellett a pályázati lehetőségek is alakítják még a 2009-es keretösszeg nagyságát.

Jánossomorja húsz millió felett, Téten nincs pénz kátyúzásra

Jánossomorján is szükség volt pályázati segítségre.

"Az önkormányzat hozzávetőleg 25 millió forinttal gazdálkodhatott idén, amiből 5,7 millió forintot a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács TEUT pályázatán nyert a város a Bercsényi utca felújítására" – tudta meg a kisalfold.hu Dr. Lóránt István aljegyzőtől.

Téten a legrosszabb a helyzet. Az önkormányzat 746 ezer forintot különített el ez évben a kátyúzásra – ebből azonban egy fillért sem tudtak az aszfaltba fektetni.

A város ugyanis működési forráshiánnyal küzd, így mindig volt "jobb" helye a pénznek. Szabó Olga elmondta: a képviselő-testület a jövő évi költségvetés koncepciójában nem tért ki az útfelújításra fordítható keretszámokra.

Igaz, ha lesz is egy-két százezer forint, kérdéses, hogy arra költhetik-e, amire előirányozták a megye legfiatalabb városában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fékezés nélkül hajtott a kamionnak - súlyos sérült

M15-ős autóút-Rajka - Egyelőre nem tudni, miért hajtott bele fékezés nélkül a szemből érkező… Tovább olvasom