Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Hol mindent, hol kérés nélkül semmit

A hétfői becsengetéssel megkezdődött az új tanév. Az iskolakezdéshez szükséges tankönyvek beszerzése sok helyütt megterhelte a családi kasszát, ám akadtak olyan önkormányzatok is, melyek magukra vállalták ezt a terhet.
Idén ősszel mintegy kétszáznegyvenezer diák kezdte meg általános vagy középiskolai tanulmányait. Az alsós tankönyvcsomagokat átlagban négy-, a felsőst nyolc-, a középiskolást tizenkétezer forintért lehetett megvásárolni. A jelenlegi átlagosan 2390 forintos állami támogatás csak a költségek egy részét fedezi, a több iskoláskorú gyermeket nevelő családok esetében a kiadások hatványozottan jelentkeznek. Hogy támogatják-e az önkormányzatok, s ha igen, milyen mértékben a tankönyvek beszerzését, az községenként változó képet mutat.

Bezenyén ingyen

Bezenyén minden általános iskolás ingyen jutott a tankönyveihez.
– Mi 1990 óta folyamatosan száz százalékban fedezzük a családok ilyen irányú kiadásait – mondta Schmatovich Mátyás polgármester. – Idén a kisebbségi önkormányzat adományaként még egy magyar–horvát, horvát–magyar szótárt is kapott a száznegyven diák. Az iskola benyújtja nekünk a számlát, s mi az erre elkülönített – az éves költségvetésbe beépülő – alapból ezt a pénzt kifizetjük. Ebben az évben a tankönyvek 810 ezer forintjába, az ajándék szótárak 160 ezerbe kerültek az önkormányzatnak – tudtuk meg Schmatovich Mátyás bezenyei polgármestertől.

Beiskolázási segély igényelhető

– Nálunk ez a kérdés fel sem merült – mondta Nyerges József, Mosonszentmiklós első embere. – Községünkben beiskolázási segély igényelhető, ám ez nem vonatkozik automatikusan mindenkire. Kereseti igazolást kell beadni az önkormányzathoz, s ezt elbíráljuk. Alsósok esetében háromezer, felsősöknél négyezer, közép- vagy felsőfokú intézmények tanulóinál ötezer forint ez az összeg. Mi ezzel tudunk segíteni, a tankönyvek önkormányzati kifizetésére a közelmúltban sem volt példa.

Minden iskolást támogatnak

Mosonszolnokon beiskolázási tankönyvtámogatást kapnak a diákok, mely iskolatípus függvénye.
– Az általános iskolások 2500, a középiskolások ötezer, a felsőfokú képzésben részt vevők nyolcezer forint támogatást kapnak – mondta Török Sándor polgármester. – Ebbe minden iskolás beletartozik, még azok is, akik általános iskolai tanulmányaikat nem nálunk folytatják. A helyi iskola a tankönyvek árából ezt az összeget levonja, aki pedig nem ide jár, az kézbe kapja ezt az összeget. Ezenkívül a jövedelmeket figyelembe véve gyermekenként háromezer forint beiskolázási segélyt tudunk biztosítani. Ezt szinte minden három- vagy többgyermekes és gyermekét egyedül nevelő szülő megkapja. A beiskolázási tankönyvtámogatás idén több mint egymillió forintjába került az önkormányzatnak.

Kapcsolódó cikk:

Rövidebb tanév kezdődött (2002-09-02) >> 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizárólag a minőség számít

Dr. Hiller István politikai államtitkár üdvözlő szavaival kezdődött meg az új tanév a… Tovább olvasom