Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Hol lesz helye a roma szilveszternek?

A mosonmagyaróvári művelődési központ igazgatója szerint a helyi romák csak májusban fizették ki szilveszteri bulijuk számláját.
A mosonmagyaróvári művelődési központ igazgatója szerint a helyi romák csak májusban fizették ki tavalyi szilveszteri bulijuk számláját: így – s mivel már másnak kiadták – idén nem kaphatják meg az intézményt. A városközponti lakók aláírásgyűjtést is kilátásba helyeztek, ha ott tartják a rendezvényt.

Mint arról lapunkban már beszámoltunk, a mosonmagyaróvári romák szilveszterezése tavaly nagy port kavart a városban (Kisalföld, 2003. november 23. – „Fehér Ló: a romák rasszizmust emlegetnek"). Akkor a Fehér Ló Közösségi Házat szerették volna kivenni, ám csak a pincehelyiséget kapták volna meg: ezt nem fogadták el.

A romák úgy vélték, rasszizmusról volt szó, ám a ház igazgatója szerint korábban már kétszer bérbe adta az épületet, s rendőrségi ügy lett a „felhőtlen" szilveszterezésből. Ennek ellenére tavaly végül kompromisszum született: a művelődési központot kapta meg a kisebbségi önkormányzat. A buli rendben – balhék nélkül – lezajlott, pedig a környékbeli lakók egy része tiltakozott a rendezvény ellen.

„Májusban fizették ki a tavalyi számlát"

– Nálunk biztosan nem – válaszolta Böröndi Lajos, a Flesch Károly Kulturális Központ igazgatója arra a kérdésünkre, hogy hol szilvesztereznek idén a romák. – Ennek több oka is van: egyrészt nem kerestek meg bennünket, de ha megkerestek volna, sem adnám oda nekik. A tavalyi bál bérleti díját, ötvenezer forintot – melyet a kisebbségi önkormányzat számlázott – csak májusban kaptam meg.

Idén a művelődési központban egy zártkörű rendezvényt, ipari bált rendezünk. Mi csak azokkal a partnerekkel tárgyalunk, akikkel korrekt lehet az együttműködés. Előrebocsátom, ez nem rasszizmus: felőlem négerek is szilveszterezhetnek itt, ha nincs balhé, s időben fizetnek.

„Aláírást is gyűjtöttek volna ellene"

– Én Zámbó Jimmy menedzserének is megmondtam korábban, hogy nálunk több fellépése nem lesz: megállapodásunk ellenére – koncert közben – az első dal után gázsiemelést kért, mivel „olyan jó hangulatú ez a buli". Egyébként megkerestek már a környékbeliek, s arról érdeklődtek, idén is itt szilvesztereznek-e a romák.

Tiltakozásképp aláírásgyűjtést helyeztek kilátásba, ám megnyugtattam őket. Egyébként „roma szilveszter" a Fehér Ló Közösségi Házban sem lesz, mivel idén az ott működő kiscsoportok tarthatnak az épületben év végi rendezvényt – mondta Böröndi Lajos.

A romák idei szilveszterezéséről szerettük volna megkérdezni Horváth Elemért, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét, őt azonban lapzártánkig nem sikerült utolérnünk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óváricumok filmen

Tíz pontból álló identitásprogrammal erősítené a gyerekek kötődését a városhoz Mosonmagyaróvár. Tovább olvasom