Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Hol is a város határa?

„Most akkor hol is a város határa?" – tette fel több olvasónk is a kérdést szerkesztőségünknek. A bizonytalanság nem alaptalan: a város határát jelző tábla ugyanis több száz métert vándorolt az elmúlt hetekben ide-oda az 1-es főút mentén.
Hegyeshalom felől érkezve a „Mosonmagyaróvár" tábla hosszú ideig a Mowinparkba vezető bekötőút szomszédságában állt. A múlt év végén viszont a jelzés néhány száz méterrel arrébb, a Barátság utca csomópontjához került. Mire megszokták volna az autósok az új helyzetet, a városhatár az év elején újra változott, helyesebben visszakerült a korábbi helyére.

A tábla ide-oda helyezésének okát szerettük volna megtudni a városházán, ám kiderült: állami fenntartású útról lévén szó, az önkormányzatnak sem illetékessége, sem beleszólása nincs itt a táblák kihelyezésébe.

Cselovszky György, a városfejlesztési és fenntartási osztály vezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az út kezelője nem tájékoztatta a várost a tábla áthelyezéséről. Az önkormányzat korábban már kérte, hogy a Mosonmagyaróvár határát jelző tábla a Mowinpark bejáratánál legyen, hiszen ott kezdődik a lakott terület. Ugyancsak kérték már, hogy a Halászi felé vezető úton a helységnévtáblát a Duna-lakópark bejáratához helyezzék át, ám ez végül nem valósult meg. Az ilyen jelzések helyének kijelölésekor egyébként számos jogszabályt, körülményt és előírást figyelembe kell venni. Így többek között a közvilágítás meglétét is.

A helységnévtábla most ismét az ipari parkhoz vezető bekötőút közelében áll, ám néhány hete még arrébb volt a városhatár.
A helységnévtábla most ismét az ipari parkhoz vezető bekötőút közelében áll, ám néhány hete még arrébb volt a városhatár.


A tábla át-, majd vissza helyezéséről Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs csoportvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: az 1-es számú főúton, Mosonmagyaróvár nyugati bevezető szakaszán a lakott terület kezdete, illetve vége jelzőtáblák mozgatására forgalmirend-felülvizsgálat alapján került sor.

Ezen vizsgálat tárgya a városba bevezető út lassító szakaszának módosítása volt. A táblák elhelyezésének szempontjait az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről kiadott kormányrendelet tartalmazza. A mérlegelés során figyelemmel kell lenni a beépítés jellegére, járda és közvilágítás meglétére, útcsatlakozások, illetve ingatlancsatlakozások sűrűségére. A társaság e szempontok figyelembevételével döntött a táblaelhelyezésekről. A tapasztalatok kielemzése után határozott úgy a cég, hogy a táblát visszahelyezi az eredeti helyére.

Olvasóink írták

 • 10. hungary 2011. január 18. 17:12
  „Nem a táblát kell ráncigálni hanem ezeket az okádék utakat kellene megcsinálni ebben a városban”
 • 9. Lone_wolf.. 2011. január 15. 12:08
  „Egy cikk a semmiről..”
 • 8. nagy_greg 2011. január 13. 21:00
  „7. hozzászólás Legate, magánterületen BÁRHOL és BÁRMIKOR lehet parkolni... csak nem a város által fenntartott utcákon.”
 • 7. Legate 2011. január 13. 12:47
  „És hol a tábla hogy tilos kamionnal a városban parkolni??”
 • 6. meir 2011. január 13. 09:08
  „lol-lol-lol!! Ungarisch!!!lol-lol-lol!!
  akar a mondokaban,; az Apad Ungarisch,ha megrugod Ugral is!!”
 • 5. senkialadár 2011. január 12. 22:56
  „ja jól mondja a kettes,kit érdekel? most pár méter ide vagy oda húha most mi lesz? ha nem lenne kocsisor senki se lassítana a tesco körforgalomig,meg már onnan gyorsítanak kifelé is,most mit számít az a pár méter? -.-”
 • 4. akela4 2011. január 12. 20:07
  „Valamikor a tankönyvben az állt, hogy a lakott terület az úttest mindkét oldalán lakott és közvilágítással ellátott területe a határ!
  azóta kénye és kedve szerint többször hol ezt, hol azt módosítottak a szabályokon és mos egyértelműen a tábla a mérvadó, még akkor is, ha ezt semmi nem indokolja. A lényeg csak az, hogy büntetni lehessen, mert indokolatlan sokszor a táblák helye!”
 • 3. Imcsi 2011. január 12. 12:38
  „A képen látható KÖZLEKEDÉSI tábla jelentése "Lakott terület kezdete", ez nem biztos, hogy a város TERÜLETI határán van elhelyezve!”
 • 2. jobbám 2011. január 12. 12:01
  „az a nem semmi, hogy egyesek mire rá nem érnek...sokat járok arra, mégsem tűnt fel, hogy ide-oda mozgott volna a tábla....kit érdekel?”
 • 1. Tmoha 2011. január 12. 10:33
  „Vajon mi indokolja, hogy egy település határát ne az érintett település döntse el? Kinek kedvez a táblák ide-oda tologatása? Ha gyorsabban megyek autóval a megengedettnél, akkor egyik nap büntetnek, másnap már nem, mert áthelyezték a táblát, azután meg vissza? Ki érti ezt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok díjnyertes képei a Fehér Ló Közösségi Házban

A mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium fotóköre a Fehér Ló Közösségi Házban pénteken este 6 órakor… Tovább olvasom