Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Hogyan öregszenek az állatok?

„Mindannyian öregszünk, állataink is" – ezzel a címmel tartott előadást dr. Egri Borisz a nyugdíjasegyetem legutóbbi összejövetelén. Az előadó párhuzamba állította az emberek és az állatok öregedését. Mint mondta: az ember állathoz való viszonya nagyban befolyásolja annak élethosszát.
„Az öregedés nemtől, szociális helyzettől, politikai nézettől függetlenül mindenkit érint. Mindenki öregszik" – kezdte előadását dr. Egri Borisz a Kisalföld, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara és az önkormányzat által megszervezett nyugdíjasegyetem legutóbbi rendezvényén.

Elmondta: számos a hasonlóság, de nagyon sok a különbség is az emberek és az állatok öregedése között. Az egyik legfontosabb különbség az időhöz való viszony. Míg az emberek behatárolható módon, a törvényszerűségek alapján számolják az idő múlását, addig az állatok évszakokban, termékenységi ciklusokban „gondolkodnak". Az előadó kiemelte: míg az öregedés kórtanáról óriási szakirodalom áll rendelkezésre, addig nagyon ritka az olyan tanulmány, ami az emberek és az állatok öregedését állítja párhuzamba.

Az öregedő állatokon jelentkező elváltozásokról is beszélt dr. Egri Borisz a nyugdíjasegyetem hallgatóinak.
Az öregedő állatokon jelentkező elváltozásokról is beszélt dr. Egri Borisz a nyugdíjasegyetem hallgatóinak.

Dr. Egri Borisz beszélt a világ legidősebb állatairól: például egy harmincnégy éves lóról, harminckét éves kutyáról, harmincnégy éves macskáról, tizenkét éves kacsáról és ugyancsak tizenkét éves csüngőhasú disznóról. Mint mondta: öregedésről elsősorban a kedvtelésből tartott állatok esetében beszélhetünk, hiszen a haszonállatoknál más szempontok határozzák meg az életkort. Ennek ellenére léteznek itt is kivételek, mint ahogy a legidősebb egyedek felsorolásában is szerepelt néhány haszonállat.

Az előadó összehasonlította az öregedő állatokat és idős embereket jellemző különféle elváltozásokat is. Így például a kültakarót, a keringési szerveket, a veséket, a hallást és a látást. Ezek mindegyikében tapasztalhatók elváltozások a kor előrehaladtával. Kiemelte, hogy gyakorló állatorvosként is sajnos egyre gyakrabban találkozik tumoros megbetegedésekkel idős állatoknál. Ennek pontos okát ugyan nem tudni, ám biztosan közrejátszik benne az erősen szennyezetté vált környezet.

Dr. Egri Borisz elmondta: a kedvtelésből tartott állatok életkora lényegesen hosszabb, mint például a vadon élőké. Ezek az állatok ugyanis nincsenek kitéve a természet veszélyeinek, jó esetben gazdáik vigyáznak rájuk és folyamatos orvosi felügyelet alatt állnak. Az előadó szerint egy állat életkorát nagyban befolyásolja, miként viszonyul hozzá az ember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okmányok nélkül Ausztria felé

A rendőrök hat harmadik országbeli állampolgárt tartóztattak fel Hegyeshalomban. Tovább olvasom