Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Hivatástudata bátorítja az újraindulásra

– A sajátos nevelési igényű gyermekek oktatása, fejlesztése terén találtam meg hivatásom. Együttműködő csapatot tudhatok magam mellett, a támogatásuk ösztönöz, hogy újrainduljak – hangsúlyozta Vargáné Éder Etelka, a mosonmagyaróvári Éltes-iskola vezetője, akinek júliusban lejár intézményvezetői kinevezése.

Nyolc oktatási intézmény élére hirdet álláspályázatot a mosonmagyaróvári önkormányzat, köztük az Éltes Mátyás Általános Iskola, Óvoda, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Pedagógiai Szakszolgálat igazgatói állására. Az intézményt tíz éve irányító Vargáné Éder Etelkát kérdeztük terveiről.

– Pedagógiai pályámat óvónőként a Vackor Óvoda elődjében kezdtem. 1986-ban kerültem az egykori kisegítő, a későbbi Éltes-iskolába, s szereztem meg a gyógypedagógusi végzettséget – mesél a kezdetekről az intézményvezető, aki úgy érzi, a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatása, fejlesztése terén hivatást talált magának.

– Tíz éve kidolgoztam egy stratégiai tervet, melyben egy olyan gyógypedagógiai bázisintézmény alapjait képzeltem el, mely komplexen kiszolgálja a város és a kistérség igényeit. Ez helyben ki tudja szolgálni a sajátos nevelési igényű gyermekeket, hogy ne kelljen senkit távoli településekre, akár bentlakásos intézményekbe vinni. Így 2003-ban elindulhatott a készségfejlesztő speciális szakiskola, ahol akár 22 éves korig tudjuk fogadni a fiatalokat. 2006-ban az értelmileg akadályozott kisgyermekek számára megnyílt az első óvodai csoport. A hiánypótló kezdeményezést, a nagy igényre és a várólistára való tekintettel, 2011-ben egy második csoporttal bővítettük. 2008-tól tudjuk nevelni a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekeket, de a korai fejlesztésből is kivesszük részünket csecsemőkortól ötéves korig. Az utóbbi időben jelentősen megnőtt az autista gyermekek száma. Intézményünk őket is ellátja – mutatja be az utóbbi időben kiszélesedett palettát Vargáné. Vezetése alatt költözött át a szaléziak épületéből az új telephelyre az intézmény, amely 2005-ben alakult egységes gyógypedagógiai központtá. Jelentősen bővült az utazó gyógypedagógusok száma is (négy főállású és négy óraadó), akik a város tíz oktatási intézményében hatvanöt gyermek fejlesztését vállalják.

– A gyógypedagógia nem magányos szakma, több szakember munkája is szükséges az eredményekhez. Együttműködő csapatot tudhatok magam mellett, a támogatásuk, a külső és belső motivációk is kellő lendületet adnak, akárcsak elkötelezettségem és hivatástudatom, hogy újból induljak az igazgatói állásért – fogalmazott Vargáné Éder Etelka. Az újrapályázó vezető szerint az új köznevelési törvény, az állami átadás-átvétel sok feladatot ad majd az oktatási intézmények vezetőinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darányi Tervről Mosonmagyaróváron: 2013-ig 300 milliárd forint

A hazai és uniós költségvetésből összesen 300 milliárd forint áll rendelkezésre 2013-ig a Darányi… Tovább olvasom