Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Hivatalos a lemondás

Hivatalosan is bejelentette lemondását a polgármesteri tisztségről Nagy István. Júliustól Árvay István alpolgármester vezeti a várost.
Nagy Istvánt június 15-i hatállyal a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának nevezték ki. A hatályos rendelkezés szerint a polgármesteri és államtitkári tisztség közti összeférhetetlenséget harminc napon belül meg kell szüntetnie.

A polgármester e tisztségéről a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le. Ezt olvasta fel tegnap Nagy István a testületnek. Hivatalosan azonban jövő hétfőig még ő vezeti a várost, ekkor írja alá a lemondó nyilatkozatot, amit a képviselő-testület következő ülésén kell ismertetni.

Nem marad azonban vezető nélkül a város. Tekintettel a hatályos törvény azon kitételére, miszerint nem lehet kitűzni időközi polgármester-választást az önkormányzati voksolásig hátralévő időben, ezért a polgármesteri munkakört az szervezeti és működési szabályzatban meghatározottak szerint kell ellátni. Az önkormányzat ezen szabályzatának rendelkezései viszont nem tartalmaztak szabályozást a polgármesteri tisztség megszűnését követő időszakra. Így a testületnek most kellett döntenie munkakör átadására vonatkozó szabályokról.

Nagy István (jobbra) az első szabadon elkölthető forinttal együtt átadta a város vezetését Árvay Istvánnak.
Nagy István (jobbra) az első szabadon elkölthető forinttal együtt átadta a város vezetését Árvay Istvánnak.

Nagy István javaslatára a szabályzatot úgy módosították, hogy a polgármesteri megbízatás megszűnése esetére a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester veszi át a munkakört. Így júliustól Árvay István vezeti a várost, aki továbbra is alpolgármesteri tisztségben látja el a polgármesteri feladatokat. Ezzel együtt más ponton is módosították a szervezeti és működési szabályzatot. Eddig ugyanis társadalmi megbízatású alpolgármesterei voltak Mosonmagyaróvárnak. A városvezetés viszont teljes embert kíván, ezért úgy határozott a testület, hogy az önkormányzati választásokig a polgármesteri munkakört főállású alpolgármester tölti be.

A munka ellátásáért a város megbízott vezetőjének 521.700 forint illetményt és 104.340 forint költségtérítést szavaztak meg.

Nagy István lemondásával együtt megköszönte a testületnek az eddigi közös munkát és további sikereket kívánt. Átadott továbbá Árvay Istvánnak egy jelképes bearanyozott forintot. Korábbi ígéretét teljesítette ezzel, miszerint amint lesz a városnak egy szabadon elkölthető forintja, azt bearanyoztatja. Az adósságátvállalással pedig elérték, hogy hitel nélkül, szabadon gazdálkodjanak a forintjaikkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnököt váltott a kistérségi tanács

Nagy István lemondása miatt Árvay Istvánt választották meg a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás Tanácsa tagjai elnöknek. Tovább olvasom