Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Hihetetlen látványt nyújt az ásványrárói betonhajó - videó

A világháborús roncs több mint hetven éve pihen a Duna mellékágában. A közhiedelem szerint a vízbe telepített aknákat védte ki, ez azonban nem így van.
Ásványráró közelében, az Árvai-zárásnál található a vasbetonból épült szállítóhajó roncsa. A világháborús roncs több mint hetven éve pihen a Bagaméri-Duna mellékágában, hihetetlen látványt nyújtva az arra járóknak.

Közhiedelmek szerint a betonhajót azért építették meg, hogy a háború során az ellenség által a Dunába telepített aknákat is ki tudja védeni ez a masszív, vízi jármű.

A Szellemvárosok utánajárt, mennyi igaz ebből a mítoszból.

Fotó: Szellemvárosok
Fotó: Szellemvárosok

"Az igazság az, hogy az olasz mérnökök által tervezett és irányításuk alatt megépített, németek által üzemeltetett hajó a második világháború során szállítási feladatokat látott el, legénysége nem volt" – cáfolta meg a mítoszt Nagy Gyula Károly, nyugalmazott vízügyi műszaki mérnök.

A hajó igen ritka technikával készült, ugyanis mivel a háború alatt kevés volt a fém, nem vaslemezt használtak, hanem az acélszerkezetet öntötték ki betonnal. Ekkoriban ezekből a betonhajókból hét darabot kötött le a vontatóhajó a Duna egyik mellékágában. Magas vízállásnál, viharos időszakban egy nagyobb hullám az egyik hajót átdobta a záráson túlra és az léket kapott, majd megfeneklett."A vasbeton hajó szétvágása, kiemelése, – még ha sikerrel is járt volna -, tetemes összeget emésztett volna fel, így a legkézenfekvőbb megoldást választották, otthagyták" - tette hozzá Nagy Gyula Károly.

A hajót Dr. Tóth János Attila, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat búvárrégészeti szakosztályának vezetőjének kezdeményezésére levédették. Szerinte turistaattrakció lehetne, már csak azért is, mert a szigetközi kerékpáros túraútvonal és egy pihenőhely közelében fekszik.

A betonhajót ma is bárki szabadon megcsodálhatja, szárazabb időszakban pedig közel is mehet hozzá. Jelenleg enyhén a bal oldala felé megdőlve fekszik a Bagaméri-Duna ág medrében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel fenyegetett egy nő két férfit Mosonmagyaróváron

A nő a történteket elismerte, de hogy miért tette, arra nem tudott magyarázatot adni. Tovább olvasom