Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Hígtrágya okozhatta a halpusztulást a Nováki-csatornában

Novákpuszta - Mázsányi hal pusztult el a Nováki-csatornán Novákpusztánál: főként csuka, keszeg, kárász és menyhal. Harmadfokú víminőségi készültséget rendeltek el, az oldott oxigén szintje kritikus mértékűre csökkent.
„Ott a Darnózseli felé vezető úton, a hídnál fotóztam ezeket a döglött halakat a hétvégén" – mutatja a telefonjában lévő képeket egy novákpusztai fiatalember. Talpraesettségét bizonyítja, hogy egy fuldokló, már-már a hátára forduló teknőst is megmentett: átvitte a Mosoni-Dunába. A hétvégén a Nováki-csatorna döglött haltetemekkel volt tele.
Megdöglöttek: Mázsányi tetemet (csukát, keszeget, kárászt) szedtek össze a Nováki-csatornában

Hétfőn a vízügyi igazgatóság munkatársai csónakkal mentek végig az érintett szakaszon, s gyűjtötték össze a maradványokat – bő egymázsányit.

„Bejelentés érkezett hozzám, így aztán kimentem a hétvégén a helyszínre, ahol haltetemeket láttam. A víz büdös volt, fél- és egy kilogrammos halak pipáltak, a kisebbek pedig elpusztultak a novákpusztai temetőnél. Sajnos bár állítólag pénteken már többen észlelték a tetemeket, mégis késve szóltak, így a kármentés csak hétfőn kezdődhetett el" – mondta Balsay Zsuzsanna, a település vezetője. A Kisalföld a polgármestert arról kérdezte: lehet-e sejteni, mi okozta a pusztulást. „Végig kell menni az éren, s tisztán kivehető, honnantól lehet döglött halakat látni" – válaszolta.

A csatornából kiszedett döglött halakat tegnap délután szállították el. Képünkön Karácsony Ferenc viszi a haltetemekkel teli zsákokat. Fotó: Cséfalvay Attila
A csatornából kiszedett döglött halakat tegnap délután szállították el. Képünkön Karácsony Ferenc viszi a haltetemekkel teli zsákokat. Fotó: Cséfalvay Attila

Erre a kérdésre a választ dr. Horváth Lajos, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese már sejti. „Szombat este kaptuk a bejelentést, hogy a Nováki-csatornán halpusztulásra és halpipálásra lettek figyelmesek. Aznap este elsőfokú vízminőségi és kárelhárítási készültséget rendeltünk el. Vasárnap reggel bejárást végeztünk és vízmintát vettünk: ennek során mindössze 15–20 apróbb döglött halat láttunk, ám a csatorna erősen benőtt, így a megközelítési lehetősége is nehézkes volt. A tegnap reggeli bejáráson újabb halpusztulásokat fedeztünk fel, s harmadfokú készültséget rendeltünk el. Az elsődleges eredmények szerint a víz oldott oxigénszintje 2,6-es értéket mutatott, ami kritikusan alacsony a halak számára. Gyanúnk szerint a közeli darnózseli telep nem megfelelő technológiájú üzemeltetése miatt az eső a trágyalevet bemosta a csatornába: a végleges eredményhez azonban további vizsgálatok szükségeltetnek. Mindenesetre reméljük, nem lesznek további halpusztulások" – mondta Horváth Lajos.

Olvasóink írták

 • 3. énírtam 2008. augusztus 08. 10:34
  „Mit lehet várni a Kisalföld cenzoraitól? Tán oknyomozást?
  Igaz a valóságot bár ki itt megírhatja , de alább olvasható a "személyiségi jog"´ kérdése.Ugyan is a károkozónak vannak személyiségi jogai! Sőt protekciója is némely rendszer szekértolónak!”
 • 2. Realista 2008. augusztus 06. 20:47
  „Na igen. A moderáció. Így el lehet kerülni az igazságot, és elkendőzni a korrupciót.”
 • 1. Realista 2008. augusztus 06. 19:24
  „<moderálva> Horváth Lajos még nyilatkozhat az újságban? Hazudik. Nem lesz ennek az ügynek semmi következménye, mint már annyi hasonlónak. Meg van véve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új orgona hangversenyre is hív

Mosonmagyaróvár - 2001-ben döntött a mosoni egyházközség a templom orgonájának felújításáról. Jáky… Tovább olvasom