Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Hídlezárás után napi nyolcvan busz jut Máriakálnokra

Halászi, Máriakálnok - Kényszerből murvás kerékpárutat alakítana ki a máriakálnoki önkormányzat a Mosonmagyaróvárral összekötő útjuk mellett. Ugyanis a halászi híd felújítása idején – jövő márciustól novemberig – a megnövekedett forgalom mellett napi 80 busz közlekedne erre.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kezdeményezésére Halásziban tartott egyeztetést a napokban a helyi közlekedési vállalat, a közútkezelő, az érintett önkormányzatok és a tervező a Mosoni-Duna-híd felújításáról és annak hatásairól. A halászi híd felújítását nemrégiben leválasztották az elkerülőút-projektről: hétszázmillió forintból kétsávos, gyalog- és kerékpárúttal rendelkező, acélszerkezetes műtárgy épül. Most a kivitelező kiválasztásánál tart a folyamat. Bár megkönnyebbülést jelenthet, hogy mintegy másfél évtized után végre sikerült pénzt találni a műtárgyra, a helyiek és a környékbeliek élete a felújítás ideje alatt jóval nehezebb lehet. Aki eddig a halászi hidat választotta, jövő márciustól Máriakálnok, Feketeerdő, esetleg Kimle felé veheti az irányt.

A legnagyobb terhet vélhetően a máriakálnokiaknak kell majd elviselniük. „Halászinak egy kérése volt: a kivitelezés alatt biztosított legyen a gyalogos és kerékpáros átjárási lehetőség a Mosoni-Dunán. Ennek módja nyilván egy mobil gyaloghíd felállítása lenne" – mondta Majthényi Tamás halászi polgármester. Úgy tudjuk, a közbeszerzési dokumentáció még ebben a hónapban elkészül, a kivitelezést meghirdetik, s szeptemberre – ha senki nem fellebbez – végleges döntés születhet. Ennek ellenére akkor még nem kezdik bontani a műtárgyat, az acélszerkezet legyártása és újabb tervek beszerzése után jövő márciusban kezdődhet a munka látványosabb része. Mindenesetre hamarosan újabb egyeztetés lesz az ügyben.

Ha lezárják: A Mosoni-Duna-híd felújítása idején (piros ponttal jelölve) a legközelebbi Máriakálnokra a forgalom többszöröse terhelődhet.
Ha lezárják: A Mosoni-Duna-híd felújítása idején (piros ponttal jelölve) a legközelebbi Máriakálnokra a forgalom többszöröse terhelődhet.

„A Mosonmagyaróvár és Máriakálnok közötti közút szerkezetének folyamatos karbantartását és a beruházás végi teljes felújítását kértük" – mondta Széles Sándor máriakálnoki településvezető. „Úgy tűnik, a halászi híd lezárása utána a forgalom java Máriakálnok felé érkezhet. Várhatóan a tömegközlekedés kilencven százaléka ide koncentrálódik, napi nyolcvan busz mehet át a településen. A kimlei bekötőút állapota is rossz, így a teherforgalom növekedésére is számítanunk kell. A közút ezt nem fogja kibírni, a szakemberek is elismerték, hogy a túlzott terheléstől a szélén leszakadhat a padka. Mivel kerékpárút nincs, ezért a kétkerekűvel közlekedők még beljebb szorulnak, s feltarthatják, egysávossá szűkíthetik a forgalmat. Az önkormányzat a balesetek megelőzése érdekében a napokban úgy döntött: megkeressük a területtulajdonosokat, mert megvásárolnánk tőlük az út melletti részeket, s ott a tervezők segítségével egy murvázott kerékpárutat alakítanánk ki. Tudjuk, hogy ez nem a legjobb megoldás, egy aszfaltozott út lenne az ideális, de nem várhatunk tovább" – mondta. Hozzátette: az egyeztetésen elhangzott, hogy jövő márciustól novemberig tartana a felújítás, s nőhetne a forgalom ez idő alatt Máriakálnokon. „A mostani nehézségek ellenére tudjuk, hogy számunkra is lényeges a halászi híd felújítása, mert így később a teherfogalom is visszahelyeződne az ottani szakaszra" (a halászi hídon évek óta súlykorlátozás van – a szerk.) – mondta Széles Sándor.

Felhajtani tilos: Jövő márciustól a hídfelújítás miatt kerülő úton juthatnak az autósok Mosonmagyaróvárra.
Felhajtani tilos: Jövő márciustól a hídfelújítás miatt kerülő úton juthatnak az autósok Mosonmagyaróvárra.

Olvasóink írták

 • 8. Encsykeee 2008. június 16. 13:15
  „Én már éltem és emléxem mikor leszakadt a másik híd...akkor mondták h "ideiglenes" ez a kiselejtezett vasuti hid...nos azóta eltelt közel 16 év...erről ennyit...ideje leszvmit kezdeni a hiddal amig nagyobb baj nem lesz...a sulykorlátozás ellenére ishasználják a hidat a kamionok..tehergépjárfművek amik jóval tullépik a megengedett határokat...sajnos nem veszik komolyan...kiváncsi leszek mikorra lesz b iztonságos hid...sajnos a Máriakálnok-i híd nincs hozzászokva ekkora forgalomhoz ami vár rá..ha a halászit lezárják...nem sokan fognak kiliti felől vagy kimle felől közlekedni az biztos...bizzunk benne h a kálnoki hid kibirja azt a fél évet amig felépül a halászi...ha nem akkor rettentő nagy slamasztikába kerülünk....sajnos..”
 • 7. zenelady12 2008. június 12. 18:17
  „Nem az már most is? Bocs... Ha valami nem rajtunk múlik, az minden bizonytalan. Csak arra számíthat biztosan az ember, amit maga megcsinál. Egyébként a híd szerintem biztos elkészül. Én jobban aggódok a kálnoki miatt. Nehogy aztán azt kelljen újraépíteni, és amiatt várni tizenakárhány évet...”
 • 6. csiguszka 2008. június 12. 16:36
  „Emberek hahó!!!!

  Akkor hiszem el ha elkészül,ez is csak ideiglenes . Az oroszok is csak ideiglenesen voltak itt./ 40 évig/

  ehez csak annyit fűznék igen itt voltak, de elmentek
  ez lesz a híddal is nyugalom emberek gondolkodjatok pozitívan....különben életünk egy nagy szar lesz”
 • 5. mosonmagyaróvári 2008. június 10. 21:46
  „Pozitívabban!”
 • 4. zeneledy12 2008. június 10. 20:15
  „És a kálnoki híd kibírja a nagy forgalmat olyan sokáig? Az sem valami szuper erős...”
 • 3. Cl 2008. június 10. 14:37
  „Akkor hiszem el ha elkészül,ez is csak ideiglenes . Az oroszok is csak ideiglenesen voltak itt./ 40 évig/”
 • 2. mc 2008. június 10. 12:52
  „15 év múlva megbeszéljük. Addig tanuljunk úszni, vagy az autóinknak, buszainknak szerezzük meg a vizijártasságit.
  Esteleg az alkalmankénti többlet üzemanyagot a kerülők miatt majd kiizzadjuk valahogy, vagy lemondunk bizonyos dolgokról...
  Nem gond, már rutinosan lemondunk mindenről...”
 • 1. xyxxx 2008. június 10. 10:13
  „Gratulálok!

  Az ideji kezdésből jővő év márciusa lett és eztutánn?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Itatónál szabad a fürdőzés

Kistérség - A Báger-tónál és a mosoni strandnál tilos a fürdőzés, ugyanis a vizek minősége nem… Tovább olvasom