Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Híd, kerékpárút, turizmusfejlesztés

Halászi költségvetése biztos alapokon nyug- szik. Sikeres pályázatokat tudhat maga mögött az elmúlt 2 évben.
Halászi önkormányzata tavaly elfogadott, 277 millió forintos költségvetése az idei évben – több sikeres pályázatnak köszönhetően – 365 millió forintra emelkedett. A növekedés ellenére azonban a büdzsé egyre szűkösebb. Hitelfelvétellel azonban még nem számolnak, és amennyiben lehetséges, működési célú hitelt nem is szeretnének felvenni – mondta lapunknak Majthényi Tamás polgármester.

Az önkormányzati intézmények az előírások szerint, megfelelő színvonalon működnek. Ám mint másutt, Halásziban sem elég az állami normatíva az intézmények fenntartására, így az eredményes működéshez az önkormányzatnak a saját részét is hozzá kell tennie. A iskolában az idei tanévben a tanulólétszám megfelel a törvényi előírásoknak, azonban elképzelhető, hogy jövő szeptembertől módosításokra lesz szükség. Létszámleépítés eddig nem volt, és ha a csoportlétszámok a jövőben ezt nem indokolják, nem is terveznek elbocsátásokat.

Bár több pályázatukat is elutasítottak forráshiány miatt, azért a sikeres projektek vannak többségben. Az önkormányzat még a ciklus elején, 2002-ben pályázott a polgárőrség felszerelésére, majd egy évvel később a községhez tartozó Arakon a kultúrház és az orvosi rendelő felújítására és a falugondnoki szolgálat létrehozására. Ám forráshiány miatt nem támogatták e kezdeményezéseket. Benyújtottak egy SAPARD-igényt is közterület-szépítésre, azonban ezt is elutasították. A kötelező feladatok ellátása mellett – jórészt pályázati segítséggel – jelentős felújítások zajlottak a településen. Felújították a Petőfi utca burkolatát 9,4 millió forintból, pályázati támogatással 10,5 millió forintból megújult a halászi sportöltöző.

A Duna-parton nyilvános illemhely is létesült. Az e-Magyarország-pont keretében 1,2 millió forintot nyertek számítógépek vásárlására és szakemberek képzésére. Idén októberben, 40 millió forintos állami támogatással készült el a halászi belterületi kerékpárút.
A szerződéskötés szakaszához ért a Halászi és Darnózseli közötti szigetközi kerékpárút megépítése. Ez legkésőbb 2006 júniusára megvalósul a Regionális Operatív Program és a Belügyminisztérium támogatásával. A projekt összköltsége több mint 240 millió forint.
A halászi híd helyzete régóta foglalkoztatja a falu lakosságát is. Annak ellenére, hogy az átkelő állapota kritikus, elsőként a községet elkerülő útszakasz és egy új Mosoni-Duna-híd megépítése került előtérbe.

A község a jelenlegi műtárgy felújítását szorgalmazza. A hídfelújításra tervek még nem készültek, azonban a polgármester úgy véli, ha komplett felújítási tervekkel felkészülnek rá, s az elkerülőszakasz megépítésével egyidejűleg felújítják az átkelőt, ezzel a közlekedési problémákat meg lehetne oldani. Az önkormányzat helyi vállalkozók anyagi támogatásával tanulmányterveket készíttetett a műtárgy lehetséges felújítására. E szerint a jelenlegi híd felújítása 60–70 millió forintos költséggel néhány hónap alatt megvalósítható.

Idén márciusban a szigetközi település együttműködési megállapodást kötött a szlovákiai Fél és az ausztriai Berg községekkel. Azóta rendszeresen látogatják egymás kulturális rendezvényeit. Igyekeznek kihasználni az uniós pályázati lehetőségeket is. Most bírálják el a kerékpárúthoz kapcsolódó, Berg községgel közös pályázatukat. A frissen felújított sportöltöző tetőterének bebútorozásával pedig szeretnének a Duna-parton kerékpáros-szálláshelyet és itt kerékpártárolót létesíteni, mintegy 24.000 eurós költségvetéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendszer ma is működik

A hármas ügyosztály kiterjedt hálózata a hetvenes-nyolcvanas években kompromittáló adatokat gyűjtött „civilekről", így könnyen beszervezhették őket a besúgók közé. Egy, a belső ellenzék felkutatásában tevékenykedő egykori tiszt szerint az anyagi alapon segítő ügynök fixen vagy az információk súlyának megfelelően kapott fizetést: maximum 5–10 ezer forintot – a legtöbben azonban anyagi ellenszolgáltatás nélkül dolgoztak. Tovább olvasom