Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Hiányoznak az elmaradt adók

A befizetetlen iparűzési és gépjárműsúlyadó milliós kintlévőségeket jelent Dunasziget önkormányzata számára. Megelégelve a befizetések elmaradását, a polgármester felhívást küldött ki, megszólítva a község lakosságát.
A nehezedő körülmények között működő önkormányzatoknak nagy gondot okoznak a település költségvetéséből hiányzó be nem fizetett adók. Tóth István, Dunasziget polgármestere nemrégiben azt írta a község lakóihoz eljuttatott felhívásában: minden érintettet kér, fizesse be az adóelmaradását, hogy „ne karácsony, a szeretet ünnepe előtt kelljen az adókat behajtás útján beszedetni".

Iparűzési és súlyadóból

– Önkormányzatunk a pénzügyi teljesítőképességének határára kerülve, intézmény-fenntartói és településüzemeltetési feladatainak csak nagy nehézségek árán tud eleget tenni – kezdte a polgármester. – Ennek az okát a kintlévőségeink nagyságában látom. Az iparűzési adó befizetésével – amely hozzájárul a működési kiadások fedezéséhez – jó néhány helyi vállalkozó elmaradt. Emellett a gépjármű-súlyadó befizetésénél sem ideális a helyzet. A törvényi ismeretek hiányában sokan nem jelentették be, ha gépjárművet vásároltak vagy eladtak. A központi nyilvántartás szerint viszont évente halmozódik a be nem fizetett adójuk.

A gesztorság sem jó

– A harmadik összetevő abból adódik, hogy az önkormányzat nemrégiben visszafizette a lakosságot terhelő, tízéves futamidejű közműépítési hitelét. Dunasziget volt a gesztora ennek a beruházásnak és a helybeli, a feketeerdei és a tejfaluszigeti lakosok „feledékenysége" miatt az évenkénti háromezer forintos befizetések elmaradásából több millió forint kintlévőségünk halmozódott fel. A képviselő-testület jövő héten dönt, hogy mit tegyünk ezek behajtása érdekében. A velünk történtek tanulságosak lehetnek más önkormányzatok számára is, ugyanakkor bízom minden adófizető józan belátásában és abban, hogy az év végéig megoldás születik az ügyben – mondta Tóth István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól új szervezeti keret a vízügynél

A vízügyi igazgatóságokat egy kormánydöntést követően januártól két részre bontják: a megalakuló, s… Tovább olvasom