Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hiányoznak a látványosságok

A bevásárlóturizmus megszűnésével Mosonmagyaróvár idegenforgalma mélyrepülésbe kezdett.

Egyre csekélyebb adóbevétel

A bevásárlóturizmus szinte teljes megszűnésével Mosonmagyaróvár idegenforgalma mélyrepülésbe kezdett az elmúlt években. A városban már mintegy negyven éve üzemelő termálfürdő köré számos üzlet, étterem, hotel és kiadó szálláshely épült. A néhány éve még német szavaktól hangos sétálóutca mára szinte teljesen elnéptelenedett és sivár. (A sivárság részben köszönhető annak is, hogy a Magyar utca fáinak visszametszésekor a szakemberek némileg „túlteljesítettek", így még a nyár közepére sem nőtt ki lombjuk és szinte csak kopár törzsek meredeznek a töredezett díszburkolat fölé.)

A ’60-as évek közepe óta folyamatosan működő termálfürdő – ami korábban megalapozta a város idegenforgalmát – az utóbbi években lemaradt a nyugat-dunántúli fürdőfejlesztésektől, így a mosonmagyaróvári termálvíz vegyi összetételénél fogva hiába tartozik Európa öt legjobb hatású gyógyvize közé, a turisták számára kevésbé vonzó.

Az elmúlt években még pezsgő bevásárlóturizmus a hazai árak drasztikus növekedésével jelentősen csökkent, szinte megszűnt. A városi költségvetésben egyébként is alultervezett idegenforgalmi adóbevétel évről évre rendre elmarad a várakozásoktól. Az idei évre remélt 15 millió forintból az első félévben mindössze 6,1 millió folyt be a városban működő mintegy húsz hotel és több tucat „Zimmer frei" vendégforgalmából.

Az idegenforgalomban dolgozók többsége lesújtónak és drasztikusnak ítéli Mosonmagyaróváron az ágazatot. Báznai Bertold, a Thermal Hotel vezetője szerint az idei szezon még az előző éveknél is rosszabb. A szálloda kihasználtsága csak töredéke a tavalyinak. A hotel vezetője szerint már évekkel ezelőtt látható volt, hogy bekövetkezik a turizmus ilyen mértékű hanyatlása, aminek oka egyrészt a városban elmaradt idegenforgalmi fejlesztések, másrészt pedig a magas hazai árak. A bevásárlóturizmus mára szinte teljesen megszűnt, a szolgáltatások miatt pedig csak kevesen jönnek. A termálfürdőn kívül nincs a városban olyan látványosság, program vagy attrakció, ami idecsábítaná a turistákat. A hotelben magyar vendégek csak elvétve szállnak meg, az osztrák és német turisták a jellemzőek. A fürdőbéli kezelések mellett nekik a szálloda különféle kirándulásokat szervez.

A fogászat nem számít turizmusnak

Huber Edit, a Solaris Hotel vezetője hasonlóan vélekedik a város idegenforgalmi helyzetéről. Szerinte a németek gazdasági problémái, az önkormányzat turisztikai fejlesztéseinek elmaradása és a magas árak egyaránt közrejátszottak a jelenlegi helyzet kialakulásában.
– A szakma túladóztatott, ezért sajnos az árak és a szolgáltatások színvonala nincs összhangban. Szinte már úgy tűnik, hogy a városban tudatosan leépítették az idegenforgalmat.

A vendégek száma évek óta folyamatosan esett vissza. Az önkormányzatot korábban már többször figyelmeztettük, hogy az átutazó és a bevásárlóturizmus rövid időn belül megszűnik. A város vendégjárásból származó bevételeit nem forgatta vissza az ágazatra, ezért mára teljesen mélypontra jutott a turizmus. A forgalom ebben az évben annyira visszaesett, hogy kénytelen vagyok eladni a szállodát. Ma már kizárólag a fogászati kezelésekre jönnek a vendégek a városba, ám ezt semmiképpen sem lehet turizmusnak nevezni – vélekedett Huber Edit.

Elég a buszablak Pozsonyba menet...

Paul Dannecker feleségével és baráti társaságával a németországi Schwarzwaldból érkezett Mosonmagyaróvárra. A nyugdíjas férfi a Kisalföldnek elmondta: még az év első felében egy német napilapban talált hirdetést, amiben a mosonmagyaróvári fogászati szolgáltatást ajánlották. Április közepén jött el három napra a városba. Bécsig repülőgéppel utazott, majd a reptérre a fogászati cég autója ment érte és hozta ide.

– A tavasszal megkezdett kezelések most folytatódtak. Ezúttal úgy döntöttem, hogy magammal hozom a feleségemet, valamint a barátainkat is elhívtuk erre az egyhetes nyaralásra. Minden évben egy hotelben töltünk el egy hetet. Tavaly Olaszországban voltunk, idén pedig az áprilisi látogatásom benyomásai alapján úgy döntöttünk, Mosonmagyaróvárra jövünk. Délelőttönként általában a fürdőben különféle kezeléseket kaptunk, voltunk egy csoportos kiránduláson Pozsonyban, egyszer pedig kerékpárt béreltünk és a Szigetközben barangoltunk – meséli a városban töltött egy hét élményeit a német turista.

Paul Dannecker a helyi szolgáltatásokkal elégedett. Mint mondja, feleannyiba kerül, mint Németországban. A város fontosabb nevezetességeit pedig Pozsonyba menet a buszból sikerült megnézniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halódik a mosonmagyaróvári ipari park

Mosonmagyaróváron és környékén kevés a letelepedő új vállalkozás. Itt az ipari parkban a kiépítetlen infrastruktúra hátráltatja az elképzeléseket. Jánossomorján a hulladékfeldolgozó bővítését tervezik, Lébényben nemrég tették le egy logisztikai központ alapkövét. Hegyeshalomban több spedíciós cég is megszűnt. gond az is, hogy nincs nagy földterület a park tulajdonában. Tovább olvasom