Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Hiányos adatokból szimbolikus beszámoló

Mosonmagyaróvár - A város adósságállományának jelentős növekedését kifogásolta az ellenzék a képviselő-testület csütörtöki ülésén. Itt döntöttek a hárommilliós egyéni képviselői keretösszeg felhasználásának új szabályozásáról.
Mosonmagyaróvár képviselő-testülete csütörtöki ülésén napirend előtt a sportalap felosztásával kapcsolatosan Szentkuti Károly (SZDSZ) azt kifogásolta, hogy a versenysport támogatásra szánt 1,3 millió forintból 400 ezret kapott a Mosonmagyaróvári Tekézők Egyesülete, holott tizenkét egyesület összesen huszonhárom pályázatot adott be. Szentkuti szerint kérdésére a szakbizottság illetékesétől azt a választ kapta: felsőbb utasításra döntöttek így.

Nagy István alpolgármester elmondta: ez az egyesület a város egyetlen első osztályú csapata, ezért részesült ilyen mértékű támogatásban. Dr. Kissné Németh Éva (MSZP) amiatt szólt napirend előtt, mert a testület még februárban hozott létre eseti bizottságot a Hunyadi-kollégium hasznosításának kidolgozására – ennek a képviselő is tagja. Ám tudomást szerzett arról, hogy a kollégiumot bérbe adja az önkormányzat. A képviselő nem érti, miért volt akkor szükség a bizottság létrehozására, ezért lemondott tagságáról. Szabó Miklós elmondta: egy cég jelentkezett az önkormányzatnál, amely az Ausztriában dolgozó munkásainak keresett szállást. A polgármester szerint a város jelenlegi gazdasági helyzetében nem ülhetnek ölbe tett kézzel, amíg az iskola megpróbál megoldást találni a hasznosításra. A cég tíz hónapra veszi ki a kollégium két szintjét havi 600 ezer forintért.

A képviselők a napirendek sorában egyhangúlag tették le voksukat a jelenlegi megbízott rendőrkapitány, dr. Csokán Csaba kinevezése mellett.
Az önkormányzat elmúlt évi költségvetése végrehajtásáról szóló előterjesztés kapcsán dr. Nagy Lajos (MSZP) kiemelte: az elmúlt egy évben a város hosszú lejáratú hitelállománya jelentősen növekedett, a városvezetés nem tudta ezt megakadályozni, pedig ígéretet tett rá. A képviselő szerint közel ötven százalékkal nőtt a hitelállomány. Dr. Árvay István (Fidesz) elmondta: az elmúlt években jelentősen nőttek az önkormányzat személyi és dologi jellegű kiadásai, ugyanakkor a város nem tudja olyan mértékben növelni saját bevételeit, ami ezt ellentételezné. A működtetést minden erővel fenn kell tartani, keresni kell a megtakarítások lehetőségét, valamint a bevételek növelését.

Szabó Miklós szerint valamennyire mérséklődött az eladósodás mértéke, ám radikális változást nem érhetnek el a jelenlegi feltételek közepette.
A polgármester beszélt az elmúlt évi helyiadó-bevételek jelentős növekedéséről és listázta a nagyobb fejlesztéseket.

Az év eleje óta nonprofit gazdasági társaságként működő Flesch Károly Kulturális Központ elmúlt évi tevékenységéről szóló előterjesztés kapcsán több képviselő kifogásolta a beszámoló hiányosságait. A felvetésekre reagálva Csiszár Péter, az alig két hónapja kinevezett ügyvezető elmondta: az anyag összeállításakor segítséget kért elődjétől, akitől azonban azt a választ kapta, adja be a két-három évvel ezelőtti beszámolót, hiszen ugyanazok az adatok. Mivel az előterjesztés összeállításhoz csak azokat a dokumentumokat tudta használni, amihez hozzáfért, ezért az ügyvezető csupán „szimbolikusnak" nevezte ezt a beszámolót.

Döntöttek a képviselői keret felhasználásának rendjéről. Az idei költségvetésben 42 millió forintot fogadtak el erre a célra. Eszerint minden egyéni képviselő 3 millió forint felhasználásáról rendelkezhet egy évben. Eddig előzetes egyeztetés szerint 1 milliót támogatásokra, programokra, dologi kiadásokra, 2 milliót pedig a körzetben jelentkező infrastrukturális problémák megoldására, fejlesztésre, fenntartásra fordíthatott a képviselő. Az elmúlt években problémát okozott a keret felhasználásának egyeztetése, nyomon követése, illetve pénzügyi elszámolása. Ezért kellett új eljárásrendet bevezetni az optimális felhasználás és a nyomon követhetőség érdekében. A mostani döntés szerint a városfejlesztési és -fenntartási osztály feladata a képviselőkkel a megállapodás megkötése és az abban foglaltak követése, valamint a teljesítés igazolása. Az 1 milliós keretrész felhasználásáról szabadon dönthet a képviselő, a 2 millió elköltését pedig az osztállyal közösen határozzák meg.

(A tanácskozás további témáira később visszatérünk.)


A környezetvédelemért díj

Most adták át az idei „Mosonmagyaróvár környezetvédelméért" díjat. Ezúttal ezt az Egyesület a Városközpontért vehette át a közterületek szépítéséért, virágosításáért, a városközponti panelházas környezet élhetőbbé tételéért.

Olvasóink írták

 • 7. Anton 2008. április 29. 12:59
  „Megint bebizonyosodott az össze fogás, ha valaki segítséget kér fordíts hátat neki (Böröndi biztos sértve érzi magát-Nem kellene inkább jobban oda kellet volna figyelni a város kulturális igényeire)! Gratulálok!
  Aki most kezd igazgatóként 2 hónapról tud csak beszélni, az elszámoltatásáról az elődőt kellet volna megkérdezni!

  Hiába minden, a vezetés mindig megoldja a dolgokat.
  A Hunyai kolégumát például miért kell kiadni?”
 • 6. rémai 2008. április 27. 10:39
  „Csiszárt akarjátok már az elején "kinyírni"?
  A seggnyalótokat kellett volna évekkel ezelőtt.
  Az ő beszámolójai hol vannak?”
 • 5. recefice 2008. április 27. 10:35
  „Hogy ez a Szentkuti nem veszi magát észre!
  Az egész város utálja és rajta röhög mindenki.
  Sok emberrel találkozok nap mint nap de még mindenkinek ez volt a véleménye.Senki nem állt a pártjára,még az elvtársai sem.
  Megélhetési politikus!”
 • 4. csapjunk a lovak közé 2008. április 26. 20:46
  „Kész röhej, pont a szentkuti kifogásol, azthittem már rég elásták, ekkora gyökérből jó nagy tuskó tud kinőni.”
 • 3. egyik sem jobb a másiknál... 2008. április 26. 12:23
  „pár kivételt tekintve, mindig csak a hülyeség. pl:
  -null-tolerancia az alkoholt fogyasztott biciklisekkel szemben (mondjuk a szennyrészeg biciklis ellen jó, de aki 1-2 sört iszik? pfff... akkor inkább visszaül az autóba);
  -közterületen tiltott alkoholfogyasztás;
  -utcanevek átnevezése...stb.
  ki nem sz*rta le ezeket?
  az utóbbi időben talán az egyik említésre méltó dolog, az a segélyért folyamodók megdolgoztatása. És örülök, hogy volt néhány ember aki elfogadta a lehetőséget, és nem menekült a kétkezi munkától.”
 • 2. pan.cser 2008. április 26. 08:32
  „Az ellenzék fogja be, a város vonatát ők tették olyan sinre ahol nehéz a megállás. 12 év kártevés után mi alapjuk van másfél évet számonkérni? Fejükre kell borítani a bilit egy kicsit erőteljesebben. Rá kell mutatni a hazugságaikra, a tehetetlenségükre, ami a morstani helyzethez vezetett. A mostani vezetés mást sem tesz mint kármentést, tűzoltást és pucolja Augiász istállóját!”
 • 1. csambo 2008. április 26. 07:59
  „Az ellenzék kifogásolja a költségvetést, amit ők maguk idéztek elő.Semmirekellő banda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Remeklő kimleiek

Kimle–Budapest - A hétvégén szervezték meg a XIII. Országos Szorobánversenyt, ezúttal a… Tovább olvasom