Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Hiába várták a bérüket a gyár előtt

Mintegy félszázan gyűltek össze a mosoni kenyérgyár dolgozói közül szerdán reggel az üzem kapujában, hogy a hónapok óta ígért bérüket megkapják.

Hiába fagyoskodtak azonban órákon át a dermesztő hidegben, a gyár vezetői közül senki sem jelent meg, így pénzükhöz sem jutottak a dolgozók. Sokan közülük mára kilátástalan helyzetbe kerültek: tüzelőre, élelemre is alig van pénzük.

Lapunkban múlt pénteken számoltunk be arról, hogy leálltak a kemencék, így a termelés is a mosoni kenyérgyárban. A cégvezetés lapunknak akkor azt állította: technikai problémák miatt állították le két hétre az üzemet és a tulajdonosnak nem áll szándékában a több mint száz dolgozót foglalkoztató gyár bezárása. Az azóta történtek viszont ennek éppen az ellenkezőjét vetítik elő. A száz embert foglalkoztató gyár dolgozói tegnap az üzem kapujában követelték hónapok óta elmaradt bérüket.

Elmaradt bérük kifizetését ígérték tegnap reggelre a kenyérgyári dolgozóknak, ám hiába fagyoskodtak órákig a gyárkapuban, a cégvezetők nem jöttek el.
Elmaradt bérük kifizetését ígérték tegnap reggelre a kenyérgyári dolgozóknak, ám hiába fagyoskodtak órákig a gyárkapuban, a cégvezetők nem jöttek el.


„Megint becsaptak bennünket"

– Két hónapja nem kapunk fizetést, folyamatosan csak ígérgetnek, közben százezrekkel tartoznak a dolgozóknak – mondta indulatosan egy asszony abból a mintegy félszáz dolgozóból, akik órákon át fagyoskodtak tegnap délelőtt a gyár kapujában. Állításuk szerint ugyanis a cégvezetés rendelte oda őket, mondván: kifizetik nekik az elmaradt béreket.

– Reggel nyolc óta várakozunk itt a dermesztő hidegben. Még a múlt pénteken hívtak össze bennünket, ahol elmondták, hogy a megrendelőktől, szállítóktól begyűjtik a pénzt és abból kifizetnek bennünket ma reggel – mondja egy másik dolgozó. – Megint becsaptak bennünket, hiszen senki nincs itt a cégvezetéstől és a telefonjaikat sem veszik fel. Közülünk a legtöbben két hónapja nem kaptak fizetést, de vannak, akiknek már ennél is régebb óta tartoznak a bérekkel. Időnként adtak tíz- húszezer forintot, de ennél többet nem kaptunk. Nem tudjuk, mi lesz velünk, hiszen sokunk már az utolsó tartalékait is felélte. Azt hittem, hogy most tényleg megkapjuk az elmaradt járandóságot. Így vehettem volna tüzelőt ebben a nagy hidegben. Most nem- hogy tűzifára, de már kenyérre sincs pénzem – mondta elkeseredetten a dolgozó.

„Papírjainkat sem adják ki"

– Annak ellenére, hogy folyamatosan csak hitegettek bennünket, kitartottunk a gyár mellett, becsületesen dolgoztunk és bíztunk a vezetésben, de most becsapottnak érezzük magunkat – vette át a szót egy másik asszony. – Nem tudjuk, hogy miért jutott erre a sorsra a gyár, hiszen megrendelésből és munkából nem volt hiány. Nemcsak az elmaradt bérünkre várunk hiába, de a papírjainkat sem adják ki, hogy máshol megpróbáljunk elhelyezkedni – mondta az asszony, aki akár a tetőt is elvesztheti a feje fölül, miután már nem tudja kifizetni az e havi albérletét.

A dolgozók elmondták: a tavalyi év első felében kezdődtek a problémák a gyárban. Egyre többször késtek a fizetések, míg végül már egyáltalán nem kapták meg a bérüket. A múlt héten egyik napról a másikra közölték velük, hogy transzformátorcsere miatt néhány napra leállítják a termelést. A cégvezetés azt ígérte nekik, hogy nem szűnik meg a munkahelyük és továbbra is számítanak rájuk. Ebben azonban már egyre kevésbé hisznek, főleg a tegnap történtek után. Úgy tudják, tetemes közüzemi tartozásokat halmozott fel a cég, ezért már az áramot és a gázt is kikapcsolták az üzemben. Erről tanúskodott tegnap ottjártunkkor az üres gyárudvaron zúgó áramfejlesztő is, amiről a magas épület tetején elhelyezett mobilszolgáltató tornyát működtették. A dolgozók úgy tudják: az elmúlt napokban számos felszerelést, berendezést elszállíttattak a cégvezetők a gyárból.

Süketek a céges telefonok. A többórás várakozás után a dolgozóknak telefonon sikerült értekezniük az egyik cégvezetővel. Ő azt állította: Budapestre kellett utaznia, hogy intézkedjen a pénz előteremtéséről, amiből kifizetik a dolgozókat, ezért nem tudott megjelenni a gyárban.

Ígéretet tett arra, hogy mindenki megkapja a pénzét

Lapunk szerette volna megtudni, hogy mikor számíthatnak a dolgozók elmaradt bérükre, illetve mi lesz a gyár sorsa, ám tegnap többszöri próbálkozásunkra sem sikerült senkit elérni a cégvezetésből. Kikapcsolt telefonokat hívogattunk csak.

Olvasóink írták

 • 12. INVEKTUS 2012. február 08. 16:41
  „ÉN FOGADOK HOGY nem”
 • 11. nagyjancsi 2012. február 08. 08:41
  „Ki fogadna velem, hogy a gyár előbb-utóbb a lipóti pék úr tulajdona lesz? Na?”
 • 10. Pzoli 2012. február 07. 13:05
  „moderálva offtopic”
 • 9. Gomboc 2012. február 06. 21:56
  „Kívánom, hogy megkapjátok a jogos járandóságaitokat!!!!!”
 • 8. Ééééén 2012. február 06. 12:25
  „Ma voltunk ügyvédnél. SOKAN! Képvisel bennünket, hogy a pénzünkhöz jussunk. Munkanélkülire vagy dolgozni mehessünk, beadhassuk az adóbevallásunkat, hogy továbbra is létezhessünk.”
 • 7. Losba 2012. február 04. 18:51
  „6
  így van, most hol vannak a nagy fityisz moderálvák..??
  ..megmondom, ők a gazdagok pártja sz.rnak a melósokra, csak hazugsággal tömnek minket választások előtt, mert akinek nincs semmije az annyit is ér - lézer jani-”
 • 6. cezarka 2012. február 04. 16:10
  „Szomorúnak tartom ezt a helyzetet de azt mi hogy senki nem áll melléjük.Nagyon szoktak kiabálni a a narancsosok ha valami ilyen történt régebben.Most hogy övék a hatalom már nem érdekes a száz ember munkája!Tudom ,válasz lehet nem tehetünk semmit magán cég! Én meg állítom de igen lehet kiabálni mielőtt kiürítik a helyet :Leginkább a nyilvánosságtól félnek ilyen helyen és hát gyakori az is hogy törvényt szegnek.Szóval oda kellene figyelni!”
 • 5. roboki 2012. február 03. 17:28
  „én is csak az R. Mikit ismertem fel mint Miki:)”
 • 4. Ééééén 2012. február 03. 17:23
  „Neeem! Egyikük Tibi!”
 • 3. Gomboc 2012. február 03. 15:03
  „Kettő Miki van aképen? :)”
 • 2. roboki 2012. február 02. 19:46
  „azért annyi lehetett volna bennük, ha már egyszer ilyen közleményt küldtek a Kisalföldnek, hogy kiállnak a dolgozóik elé és vázolják nekik a helyzetet, hisz ők sem hülyék, gondolom világos volt nekik, hogy rossz a helyzet. azért ennyit megérdemeltek volna.”
 • 1. pancser 2012. február 02. 17:03
  „Ez szégyen és botrányos. A vezetés vagyonát kéne eladni, akkor majd mások 100x is meggondolják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az évi költségvetést is megvitatták a mosonmagyaróvári testületi ülésen

Az ülés napirendi pontjai között szerepelt többek között az önkormányzati ingatlanok cseréje,… Tovább olvasom