Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Hiába az elsőbbség, ha nem adják meg

Kiugróan megnőtt a bicikliselütések száma az elmúlt időszakban Mosonmagyaróváron és a környékén. Egy hét alatt öt kerékpárost gázoltak el, közülük ketten súlyosan, míg a többiek könnyebben sérültek.
Egy bicikliző tizennégy éves lányt ütött el személyautó a minap a Kórház és a Csaba utcák kereszteződésében. A kerékpáros a védett útvonalon tekert, amikor nem adott elsőbbséget számára a Csaba utcából jövő autó. Ráadásul a baleset után a kocsi sofőrje segítségnyújtás és adatai hátrahagyása nélkül elhajtott a helyszínről. A biciklis szerencsére csak könnyebben sérült meg. A rendőrök rövid idő alatt megtalálták az autó vezetőjét, akiről kiderült, hogy jogosítványa sem volt.

Egy nappal később ugyancsak a Kórház utcában, egy sarokkal arrébb ütöttek el kerékpárost. Ez a baleset is amiatt következett be, hogy az autó vezetője nem adta meg az elsőbbséget. Mint ahogy nem sokkal ezután Darnózselin is így gázoltak el egy biciklist.

– Idén eddig a környéken történt közlekedési balesetek több mint harmadában érintettek voltak biciklisek vagy gyalogosok. Ez az arány korábban jóval alacsonyabb volt – magyarázza Makó László alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Drasztikusan megnőtt a bicikliselütések száma a környéken. Az esetek többségében nem a kerékpáros hibázott, ám részükről is nagyobb körültekintéssel elkerülhetők lennének a gázolások.
Drasztikusan megnőtt a bicikliselütések száma a környéken. Az esetek többségében nem a kerékpáros hibázott, ám részükről is nagyobb körültekintéssel elkerülhetők lennének a gázolások.

Elmondta: míg korábban az ilyen balesetekben többségében a biciklisek, gyalogosok okozók voltak, addig az elmúlt időszakban ez éppen fordítva történt: az autósok nem biztosítottak elsőbbséget számukra.

Nem csupán a kerékpáro- sok, hanem a gyalogosok esetében is ugyanez igaz. Az elmúlt időszakban több gázolás történt kijelölt gyalogátkelőn. Az esetek mindegyikénél a gyalogosnak balról érkező autó megállt, hogy átengedje, majd a felezővonalon átérve, a másik irányból jövő jármű elütötte. Az osztályvezető hangsúlyozta: a tapasztalatok azt mutatják, nem elegendő, ha az úttestre lépés, áthajtás előtt meggyőzödnek arról, hogy megadják részükre az elsőbbséget. Lehet, hogy a balesetben nem a gyalogos, biciklis lesz a felelős, de az ő érdeke is annak megelőzése. Ezért az áthaladás során folyamatosan figyelni kell az érkező járműveket, különösen a felezővonalhoz érve, hogy a másik irányból érkező autó is megadja-e az elsőbbséget. Egy ötvenes tempóval haladó járműnek mintegy harmincöt méter kell, hogy megálljon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színjátszók találkoztak

Hét társulat tizenkilenc produkcióval mutatkozott be a napokban a Flesch-központban az idén huszonöt… Tovább olvasom