Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Hiába a kötelezés, romos a környék

Több mint két év elteltével sem történt érdemi előrelépés a Futura környéki leromlott állapotú épületek rendbetételében. Önkormányzati támogatással azért néhány épületet felújítottak a Szent István király úton.
Több mint két év telt el azóta, hogy a képviselő-testület – élve az építési törvény adta akkori lehetőséggel – településrendezési kötelezéseket adott ki a mosoni városrészben, a Szent István király úton lévő romos épületekre. Ez a probléma már évtizedek óta fennállt, ám érdemi előrelépés eddig nem történt. Időszerűségét viszont akkor a Futura megnyitása adta.

Ezen felbuzdulva az önkormányzat mosoni bizottsága néhány hónappal később kezdeményezte, hogy a városrészben a Szent István király út még hosszabb szakaszán valamennyi, a településképet rontó épület helyreállítására adjon ki kötelezést a város. A gazdasági bizottság is támogatta ezt a kezdeményezést és felhatalmazta a városi főépítészt, hogy gyűjtse össze a felújításra kötelezhető épületeket és a határozattervezeteket készítse elő képviselő-testületi döntésre. Akkor a főépítész további hat épületet gyűjtött össze, amikre aztán az önkormányzat kiadta a végzést.

Árnyékos oldal: Nagy a kontraszt a két éve átadott Futura és a szemközti romos házak között.
Árnyékos oldal: Nagy a kontraszt a két éve átadott Futura és a szemközti romos házak között.

Ezen ingatlanok mind jelentősen rontják a településképet, állaguk csak romlik, jó részük lakatlan. A kötelezésekben minden épület esetében külön mérlegelte az önkormányzat a teljesítés határidejét, hiszen a felújítási munkák más-más léptékűek. Később aztán a magyaróvári belváros igencsak leromlott állapotú épületeire is adtak ki hasonló rendelkezést.

Úgy tűnik, hiába azonban az előírt határidő – ami már rég lejárt –, vagy a kilátásba helyezett szankciók, több mint két év elteltével sem sikerült érdemi előrelépést elérni ezen a téren. A Futurával szomszédos ingatlanok közül sok továbbra is lakatlan, meglehetősen leromlott állapotú, igencsak rombolja a városképet. A vállalkozók egyelőre nem látták meg a lehetőséget az élményközpont körüli ingatlanokban.

Néhány épület esetében sikerült eredményt elérni az elmúlt időszakban – tudtuk meg Kitley Tibor városi főépítésztől. Elmondta: a helyrehozatalra kötelezett ingatlanok közül több helyi védelem alatt áll. Az önkormányzat évek óta keretet különít el ezen ingatlanok felújításának támogatására. Idén már akár 1 millió forintra is pályázhatnak az ingatlantulajdonosok, ráadásul az erre a célra elkülönített keretet is duplájára emelték, így 10 millió forint áll rendelkezésre. A mosoni városrészben, a Szent István király úton két, rendbehozatalra kötelezett ingatlan tulajdonosai éltek ezzel a lehetőséggel a közelmúltban és a támogatás segítségével újították fel az épületet. Ugyancsak ilyen önkormányzati segítséggel újult meg a magyaróvári városrészben az egyik Fő utcai épület.

A jó példa: A felújításra kötelezett Szent István király úti házat önkormányzati támogatással tették rendbe.
A jó példa: A felújításra kötelezett Szent István király úti házat önkormányzati támogatással tették rendbe.

A Futura környékén azonban valóban nem sok előrelépés történt. Az élményközpont közvetlen szomszédságában lévő házat a statikus szakvéleménye alapján a tulajdonos elbontatta. A telek most a Futura vendégeinek parkolását szolgálja. Az egyik szemközti lakóház homlokzatát pedig az önkormányzat rakta rendbe ideiglenesen. A kötelezett tulajdonosok zömében arra hivatkoztak, hogy nincs pénzük rendbe hozatni az egyébként lakatlan ingatlanjukat.

A főépítész hozzátette: elsősorban nem a bírságolás volt a kötelezések célja, hanem, hogy előrelépés történjen a környék rendezésében. Éppen ezért az önkormányzat most azt tervezi, hogy pénzt különít el a költségvetésben erre a célra. Így aztán a város elvégeztetheti a felújítási munkákat, aminek költségét pedig az ingatlanra terhelheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözték őket

Egy személyautót állítottak meg ellenőrzésre a rendőrök a minap Lébényben. Az igazoltatás során… Tovább olvasom