Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Hetvenhatmillió tizenhárom falunak

Kimle - Kiállítások, falumúzeumok, táborok, kulturális rendezvények, információs táblák, kerékpáros pihenőhely árulkodik a Felső- és Közép-Szigetközi Leader Akciócsoport sikerességéről. Tizenhárom település harmincöt nyertes pályázója 76,5 millió forintot fordíthatott fejlesztésekre.
– Térségfejlesztésünk jó úton halad, a települések közti együttműködés eredményes – hangsúlyozta Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő a Leader-akciócsoport záróülésén tegnap Kimlén.

– Tizenhárom önkormányzat civil szervezetei és vállalkozói fiatalos lendülettel fogtak össze a Leader-program keretében, mely Magyarországon az egyik legsikeresebb projekt – emelte ki Juhász József, a vezető szervezet képviselője. Paszternák Tímea, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal főosztályvezető-helyettese összegezte a most lezárult projektet:

6,7 milliárdnyi keretösszeget osztottak szét a hetven nyertes akciócsoport (960 település) között, a 3600 beérkezett pályázatból 2700-at tartottak alkalmasnak a támogatásra.

Tizenhárom település önkormányzata, civil szervezetei és vállalkozói 76,5 millió forintra pályázhattak. Háttérben „A Szigetköz természeti értékei
Tizenhárom település önkormányzata, civil szervezetei és vállalkozói 76,5 millió forintra pályázhattak. Háttérben „A Szigetköz természeti értékei" című kiállítás látható.

A Felső- és Közép-Szigetközi Leader Akciócsoport példaértékű összefogásról tett tanúbizonyságot – emelte ki több felszólaló is. A részt vevő tizenhárom településének önkormányzatai, civil szervezetei és vállalkozói 76,5 millió forintot nyertek el a program keretében, és várhatóan 35 elképzelés valósul meg ebből.

– Megtanultuk, hogyan kell együtt dolgozni, közösen pályázni – tette hozzá Balsay Zsuzsanna, a gesztor szervezet vezetője. Így például Lipót kezdeményezésére öt faluban helyeztek el olyan számítógépeket, melyeken keresztül a helyiek és turisták is hasznos információkat szerezhetnek a térség látnivalóiról, vendéglátóhelyeiről, a programokról vagy a Szigetköz élővilágáról. Természeti értékeinkről 200 képből álló kiállítási anyag árulkodik, ebből hetven fotográfia vándortárlat része – hamarosan Mosonmagyaróvár, Kimle után Pozsonyban lesz látható. Dunaszigeten interaktív kiállításra várják nem csak a természetbarátokat, meg lehet ismerni a Szigetköz halfaunáját, madárvilágát megfigyelőhelyek, tanösvények által. A nyár folyamán nem hiányozhattak a környezetvédelmi táborok sem. A pályázók a falu szépítésre, fejlesztésre is gondoltak, falumúzeumokat alakítottak ki, újjáépítették a kisbodaki haranglábat. Grundtner Gábor Leader-munkatárs közreműködésével elkészült az eredményekről egy film is. A felszólalók kiemelték: a vállalkozói kört kellene komolyabban bevonni a további pályázatokba.

A Leader 2007–2013 pedig újabb lehetőségeket tár a pályázók elé: ebbe több település kapcsolódott be és nőtt a támogatási összeg is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárutas pályázatok

Mosonmagyaróvár - Több pályázatot is beadott Mosonmagyaróvár kerékpárút-hálózatának fejlesztésére.… Tovább olvasom