Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Hetvenezer látogatóra számítanak évente

Legalább évi 70 ezer látogatóval számolnak a Futura gazdaságos működtetéséhez. A marketingszakemberek kidolgozták már a tervet arról, hogy mely célcsoportokat kell megszólítaniuk a szükséges látogatószám eléréséhez.

A Futurát a várossal s a Szigetközzel együtt kell eladni, csak így lehet folyamatosan látogatókkal megtölteni – mondta Gráfi Szabolcs, a leendő létesítmény marketingreferense. Míg a kivitelezők gőzerővel dolgoznak az egykori mosoni magtár épületének átalakításán, addig a háttérben is munka folyik, hogy a jövő nyári nyitásra megtöltsék látogatókkal a természettudományi élményközpontot. A közelmúltban elindult a leendő létesítmény internetes portálja – www.futuramoson.hu –, ahol minden lényeges információ, újdonság megtalálható a beruházásról. Emellett konkrét adatok állnak már a marketingszakemberek rendelkezésére ahhoz, hogy milyen látogatottság szükséges a megfelelő működéshez.

Gráfi Szabolcs elmondta: számításaik szerint legalább 70 ezer látogató kell évente ahhoz, hogy a létesítmény veszteség nélkül működhessen. A Futurában számítanak arra a mintegy 200 ezer emberre, akik átlagosan évente felkeresik a mosonmagyaróvári és lipóti termálfürdőt. Ugyancsak fontos bázis lehet a kerékpáros turizmus, köszönhetően annak, hogy a közeljövőben a városon két nemzetközi bicikliút is keresztülhalad majd. A szakemberek szerint a szigetközi aktív turizmussal is számolhatnak, akár a nyári idegenforgalmi szezont is kitolhatnák ezzel néhány héttel.

Emellett a fogászati turizmus és az autópálya közelsége is lehetőséget jelent a Futura számára. Naponta számos turistabusz halad el Mosonmagyaróvár mellett, ezek egy részét is szeretnék becsalogatni a városba. Ennek érdekében már felvették a kapcsolatot a Magyar Beutaztatók Országos Szövetségével. Gráfi Szabolcs kiemelte: a létesítmény legfontosabb bázisát az iskolák adják. Az első évben a város nyolcvan kilométeres körzetét céloznák meg, nem csupán itthon, Ausztriában s Szlovákiában is.

A kivitelezés az előzetes ütemezés szerint, jó ütemben zajlik, már a jegyárakat is kidolgozták – mondta Gráfi Szabolcs marketingreferens.
A kivitelezés az előzetes ütemezés szerint, jó ütemben zajlik, már a jegyárakat is kidolgozták – mondta Gráfi Szabolcs marketingreferens.


A marketingszakemberek kidolgozták már a Futura leendő jegyárait és kedvezményeit is. A teljes árú jegy 1500 forintba kerülne, míg a legkedvezőbb tarifa gyerekek számára 950 forint lenne. Emellett számolnak diák- és csoportos engedményekkel, a Szigetköz-kártya nyújtotta kedvezményekbe is bevonnák a Futurát, valamint a mosonma-
gyaróváriak huszonöt százalékkal olcsóbban látogathatnák a létesítményt. A kivitelezés az előzetes ütemezés szerint zajlik, a jelenlegi állapotok szerint jövő nyáron fogadja a Futura az első látogatókat.

Egy éve épül. Éppen egy éve, 2010 novemberében történt meg a Futura munkaterületének átadása. Akkor elsőként a magtár mögötti melléképületet bontotta el a kivitelező. Az idei év elején a meglévő műemlék épületen belüli födém faszerkezetek felújításával, a födémek áttörésével, rovarok és más kártevők elleni védelmével folytatódott a munka, valamint a meglévő földszinti aljzatbetont törték fel. Ezt követően a két henger épületrész pincetömb-kiemelése és alapozása után a vasbeton fal- és födémszerkezetek zsaluzása és betonozása zajlott a meglévő épület alapjának megerősítésével.

Ezzel párhuzamosan a menekülőlépcső és a liftakna alapozása is megtörtént, majd a lépcső acél tartószerkezeti elemeit helyezték el. A meglévő épület földszintjének teljes hosszában gépészeti alagutat alakítottak ki, amelyben és a felette lévő szinteken is megkezdték a gépészeti, villamos, audiovizuális, gyengeáramú, tűzoltó és tűzjelző alapvezetékek kiépítését. Nyáron kezdődött az épület külső felújítása, ez a munkafolyamat mostanra fejeződött be. Szintén nyáron készült el az épület geotermikus fűtéséhez szükséges termelő-nyelető
kutak fúrása.

Ugyancsak véget ért a tetőszerkezet héjazatának leszedése, tetőfóliázása, új tetőlécezése, a meglévő cserép visszaépítése és az ezekhez kapcsolódó bádogosszerkezetek kicserélése. Belül kiépítették
a gipszkarton válaszfalakat, befejezték a tetőtéri hőszigetelést. Jelenleg a hengerek külső hőszigetelése, az alumínium tartószerkezetek felerősítése és a faburkolat felhelyezése folyik. Az utcai előlépcső szerkezetépítését megkezdték, valamint az út és parkoló létesítését, a homlokzati nyílászárók beépítését.

Olvasóink írták

 • 7. Szelindek 2011. november 25. 08:40
  „Minden mosonmagyaróvári lakos, évente kétszer megtekinti majd a kiállítást és már meg is van a 70 000 látogató!
  NO PARA!”
 • 6. kovpal 2011. november 24. 22:56
  „tessék megnézni a pályázatírót - írókat!!!! IS!!!!”
 • 5. embertelen 2011. november 24. 18:42
  „Csak nyugi, biztosan meglesz a 70 ezer látogató! Persze nem egy, hanem tíz év alatt.”
 • 4. zöldike 2011. november 24. 01:43
  „zopika! A városi szóbeszéd szerint a mosoni rendezést (piac és környéke) is meg lehetett volna úszni 727 milliónál olcsóbban is!”
 • 3. pancser 2011. november 17. 17:59
  „Sokat agitáltam a Futura ellen elsősorban azért mert az önkormányzatnak nem feladata a vállalkozás. Megépült, a tények azok tények. A nagyhangú ötletgazdák semmit nem kockáztattak, kockáztasson az önkormányzat, pedig hej de szeretném az ötletgazdák néhány millióját óvadékként letétben látni.
  Ha már áll létesítmény legyen sikeres, mert nem hiányzik sem nekem sem más adófizetőnek a "futura adó" a létesítmény üzemeletetése érdekében. 190 látogató az év minden napjára, ez nem kis feladat, majdnem lehetetlen.”
 • 2. zopika02 2011. november 17. 15:39
  „A kisalföld miért nem ír a várpince kiállítás sorsáról ? Hol vannak a felelősök ? Remélem mindeki vállalja a felelősséget a tetteiért a későbbiekben. Ezt a beruházást sokkal kevesebb pénzből is meg lehetett volna valósítani. A városban már szóbeszéd járja a projektmenedzserek éhességéről. Maga a látnivaló a bekerülési érték töredéke lesz......”
 • 1. RUDI 2011. november 17. 12:13
  „Nagyon örülök, hogy szépen épül a Futura épülete.Ahhoz, hogy megfelelőképp, megfelelő időben, logikusan van gondolkodva , szerintem meglehet találni rá az évi 70-ezer látogatót.Ha az adott helységek logikusan megvannak töltve, átlátható jó programokkal, kiállításokkal stb , megfog élni hosszútávon.De ehhez minden sarkot ki kell használni.Én magam is sok jót látok benne,csak mindig tudni kell mindig mindent a megfelelő helyre helyezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres női szűrőnapok

Rekordszámú résztvevővel zárultak a Moson Megyei Nők Egyesülete által szervezett idei női… Tovább olvasom