Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Hetvenegymilliós hitel a városnak

71 millió forint hitel felvételéről döntött a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén.

A költségvetési rendelet módosításával 71 millió forint hitel felvételéről döntött a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén. Az előterjesztés szerint a pénzből a lakóutcák megépítését finanszírozza az önkormányzat.

A nemrégiben elfogadott idei költségvetés módosítása is napirenden volt a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén. A testület korábbi, az útalappályázatok elbírálásáról szóló döntése értelmében minden pályázó utcát megépítenek.

Eredetileg 70 millió forint állt rendelkezésre erre a célra. Húsz pályázat érkezett az utakra. Az ezekhez szükséges önkormányzati forrás csak a fele az igényeknek, ezért a testület úgy döntött, hogy az összes utca megvalósítása érdekében a város 71 millió forint hitelt vesz fel, biztosítva ezzel a szükséges önkormányzati részt. A legutóbbi ülésen napirendre került költségvetés módosításával a tervezett 82 milliós folyószámlahitel összegét 153 millió forintra emelik fel.

A rendelet június 1-jétől engedélyezi a 71 millió forintos kölcsön felvételét a városnak. Árvay István (Fidesz) úgy vélte, ez a hitel nem az utcák megépítéséhez kell, hiszen azokat csak késő ősszel fogják megvalósítani, így a kifizetésük csak a jövő évben esedékes. Szabó Miklósnak (MDF) továbbra is elvi kifogásai vannak az útalappályázat ilyenforma elbírálásával kapcsolatban, amivel szerinte becsapták annak a tizenkét utcának a lakóit, akik a legnagyobb önrészt vállalták. A képviselő úgy véli: ezzel végleg felborították az évek óta jól működő rendszert. Csorba Dezső (MKDSZ) azt tudakolta a polgármestertől, mi indokolja, hogy a kölcsönt most vegye fel az önkormányzat. Stipkovits Pál  elmondta: ezzel a döntéssel csupán lehetőség adódik a hitel felvételére.

A képviselő-testület új rendeletet alkotott az iparosított technológiával épített lakóházak felújításának támogatására, mivel az erről szóló kormányrendelet módosult. Eszerint a támogatható felújítások, korszerűsítések köre bővült, illetve változott. Ennek megfelelően a nyílászárók kilencven százalékának cseréjére csak úgy lehet pályázni, ha az épület falszerkezete megfelel a hőtechnikai szabványnak. A módosítással pályázni lehet a panelházak közvetlen környezetében lévő utak, parkolók, játszóterek, parkok korszerűsítésére, felújítására is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediterrán Dunántúl?

A klímaváltozásra való felkészülés elve az, hogy csökkentsük az üvegházhatást okozó gázok… Tovább olvasom