Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hetvencentis a bejárat a mosonmagyaróvári iskolában

Olvasónk SMS-e szerint az Éltes Mátyás Általános Iskolában az utcafront felőli bejárat olyan szűk, hogy a babakocsi, kerekes szék, háromkerekű kerékpár elakad benne.

A bejárat előtti burkolat pedig csúszik, ha nedves lesz. Ebbe az intézménybe járnak a mozgásukban akadályozott óvodások, iskolások.

Az Éltes-iskola megkeresésünkre azt a választ adta, hogy szülői panasz erről eddig nem érkezett hozzájuk. Az ajtónyílás valóban szűkös (70 centiméter), de a kerekes szék (65 centiméter széles) betolható rajta. Ám ha mégsem férne be valaki, akkor a másik szárny kinyitásával 145 centiméterre növelhető a nyílás.

Hartainé Vadász Katalin gyógypedagógiai asszisztens – kitol egy kisfiút a főbejáraton babakocsival, úgy, hogy annak csak egyik szárnya van nyitva.
Hartainé Vadász Katalin gyógypedagógiai asszisztens – kitol egy kisfiút a főbejáraton babakocsival, úgy, hogy annak csak egyik szárnya van nyitva.

„A legtöbb kerekes székes tanulónkat gyermekfelügyelőink, pedagógusaink várják az ajtóban, így a szülőnek nem is kell ezzel a gonddal szembesülnie" – mondta Vargáné Éder Etelka igazgató. Hozzátette, aki maga hozza a gyermekét az iskolába, a kaputelefonon segítséget kérhet mind a bejutáshoz, mind a lifthasználathoz. A bejárat előtti burkolatot az Intézményi Működtető és Gazdálkodási Szervezet munkatársa gondozza. Ő próbálja megszüntetni szükség esetén a síkosságot.

Olvasóink írták

 • 11. bélanéni 2013. október 25. 16:52
  „Tessék már jobban körülnézni az iskola körül mielőtt rosszindulatú megjegyzéseket tesznek a hölgyek és urak. Egyrészt az épületet 2004 óta használó intézmény a bejáratot készen kapta. Lehet, hogy szűkös, de mindez idáig egyetlen szülő vagy segítő sem tette szóvá, hogy nem tudna bemenni. Be tud. Másrészt, ha mindez esetleg nem lenne elég, az oldalsó ajtó-amely szintén akadálymentesen megközelíthető, elég széles, kb. 100 cm, ahhoz, hogy mindenki bejuthasson az iskolába. Az iskola tanárainak és diákjainak ezúton is nyugodt, békés őszi szünetet kívánok.”
 • 10. bn 2013. október 25. 09:03
  „a 2. és az 5. hozzászóló elmondta a lényeget, nem kell többet hozzáfűzni...
  Nem felel meg a bejárat az akadálymentes előírásoknak, és balesetveszélyes. (Az OTSZ szerint sem felel meg, sem pánikzár, sem motoros nyitót nem látni a képen, stb...)
  Nem értem, hogy miért nem lehet azt mondani, hogy köszönjük az észrevételt, keresünk rá forrást, és megoldjuk.
  Ehelyett matekozni kezdenek, hogy elfér ott a kerekesszék, még sok is a hely. Jó, hogy azt nem mondták, hogy ha két kerékre csapják a széket -mint a Knight Rider mikor a pajtaajtón csapat keresztül - akkor elég 45 cm is...”
 • 9. dohogó 2013. október 24. 19:52
  „Valaki megint számolt. 70 centi az ajtónyílás, 65 centi a kerekesszék. Marad a két hajtó kéznek 2,5-2,5 centi. Ha valaki jól megmarkolja a kerék hajtóvasát kb. 3,5 centi kell a megfeszített izmos tenyérnek, kettőnek 7 centi. Tehát a kerekesszék a két hajtó kézzel 72 centi! ...”
 • 8. ombi 2013. október 24. 19:03
  „Goldmund: miért ne érkezhetne kerekesszékes gyerek egyedül az iskolába?
  Attól, hogy a lába beteg, ő is ugyanúgy szeretne élni mint bármelyikünk, ne állítsunk felesleges akadályokat eléjük!
  Természetes, hogy kísérővel járnak, hiszen egyedül nem képesek bemenni a kocsijuknál öt centivel szélesebb ajtón, ha azt rendesen építették volna, felesleges volna a külső segítség!
  Stuksza hozzászólásában van a lényeg.”
 • 7. miracle 2013. október 24. 17:30
  „thermál
  Gondolom akkor nem lehet csak úgy 1 mp alatt becsukni, ergo mindig tárva-nyitva marad és kibejár a cúg.
  Mint látható hely amúgy lett volna egy 180-as dupla ajtónak is.”
 • 6. thermál 2013. október 24. 16:19
  „Hitelesebb lett volna a nyilatkozat, ha csak annyit mond az intézmény vezetője : nem gondoltuk, hogy a keskeny bejárat nehezíti a közlekedést, a jövőben mind két ajtó szárnyat nyitva tartjuk, és elnézést kérünk, hogy ha kellemetlenséget okoztunk.”
 • 5. stuksza 2013. október 24. 15:26
  „253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről
  Nyílások, nyílászárók, üvegfalak, vészkijáratok
  62. § (5) A közhasználatú építményekben az akadálymentes közlekedésre is alkalmas szabad falnyílás vagy ajtó 0,90/1,95 m-nél kisebb nem lehet. !!!
  Kétszárnyú ajtó esetén a nyíló szárny szabad méretének kell, hogy 90 cm legyen. Ha ez szimmetrikus kétszárnyú ajtóval nem biztosítható, akkor aszimmetrikus szárnyméreteket kell alkalmazni. !!!”
 • 4. Goldmund 2013. október 24. 14:34
  „Ha jól értem, kerekesszékes diák egymaga nem érkezik iskolába, csak kísérővel. Akkor a kísérő kinyitja a másik szárnyat és miután betolta a diákot, visszacsukja. Talán azért nem érkezett a szülőktől panasz, mert ők erre maguktól is rájöttek. :-))))))))
  A kedves SMS-ező esetleg nem egy sértett dolgozó, aki borsot próbál törni főnökei orra alá?”
 • 3. öröksoproni 2013. október 24. 13:29
  „Mindegy, a pénzt el kellett költeni, a döntéshozó biztosan szakember volt, aki problémázik, az a <moderálva>. Ez a megszokott nálunk, nem?”
 • 2. Madarász 2013. október 24. 11:50
  „Persze, hogy csúszik a burkolat, mert szemmel láthatólag beltéri...”
 • 1. ombi 2013. október 24. 11:39
  „Kérésre segítséget kapnak az érkezők/távozók.
  Nem fér a fejembe, miért kellett olyan ajtót beszerelni (újnak látszik), amin a mozgássérültek nem tudnak segítség nélkül áthaladni??! Miért kell őket ilyen kisstílű gáncsoskodással ismételten kínos helyzetbe hozni?
  Ha az Intézményi Működtető és Gazdálkodási Szervezet munkatársa csak próbálja megszüntetni a síkosságot, az már elég?
  Majd terítenek itt is használt kartondobozokat a csicsás járólapra a csúszás ellen, ahelyett, hogy a beépítés előtt valaki (elég egy embernek is) gondolkodott volna?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Egy nép azt mondta, elég volt˝

˝Semmi sem fogható ehhez a naphoz a történelemben, 1848. március 15-e sem. Valami hihetetlen és szokatlan történt.˝ Tovább olvasom