Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Hetven évet várt a doktori címre

Mosonmagyaróvár - A diploma megszerzése után hetven évvel vehette át a gyógyszerészdoktori címet hazánk második legidősebb patikusa, Rüll Imréné Posgay Lilly.

A felsőoktatási törvény módosításával január elsejétől a magyar felsőoktatási intézményben gyógyszerészi oklevelet szerzettek az egyetemi végzettséget igazoló doktori cím (dr. pharm) használatára jogosultak. Ez a magyar gyógyszerészet jelentős állomása, mely több évtizedes előkészítő munkára tekint vissza. Nemrégiben a négy, gyógyszerképzést vállaló egyetem összevont tanácsülésén a Parlament főrendházi dísztermében, az MTA elnöke jelenlétében több mint százan vehették át a díszes doktori oklevelet. Köztük Posgay Lilly, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület alapító tagja. Rüll Imréné 1936-ban szerzett diplomát Budapesten és dolgozott gyógyszerészként évtizedeken át Mosonmagyaróváron.

Rüll Imréné Posgay Lilly hetven év után nyerte el a gyógyszerészdoktori címet.
Rüll Imréné Posgay Lilly hetven év után nyerte el a gyógyszerészdoktori címet.

– Óriási megtiszteltetés és öröm, nem is számítottam rá, hogy megkaphatom valaha a gyógyszerészdoktori címet – osztja meg örömét velünk Magyarország második legidősebb gyógyszerésze. Ő unokabátyja hatására több mint hetven éve választotta ezt a hivatást. Lilly néni szerint már a harmincas években voltak arra vonatkozó törekvések, hogy a gyógyszerészdiplomát szerzett hallgatók doktori címet nyerhessenek el. Posgay Lilly 1946-ban költözött Mosonmagyaróvárra, ahol Rüll Imre, későbbi férje mellett a tizenhetedik században alapított Segítő Mária gyógyszertárban dolgozott nyugdíjazásáig.

– Ha új életet kellene kezdenem, akkor is gyógyszerész lennék, hogy minél több emberen segíthessek. Az egészségügyi dolgozók közül talán mi érintkezünk a legtöbb beteggel – hangsúlyozta a kilencvenhárom éves, friss doktori címmel büszkélkedhető patikus.

Óriási megtiszteltetés és öröm, nem is számítottam rá, hogy megkaphatom valaha a gyógyszerészdoktori címet- mondta Rüll Imréné Posgay Lilly.

Olvasóink írták

  • 3. Truder 2009. május 30. 14:23
    „Isten éltesse Lilly nénit!”
  • 2. musicalrajongó 2009. május 28. 11:37
    „Gratulálok! Még gyerekkoromból emlékszem Lilly nénire, a kedves, aranyos, segítőkész, türelmes, jóságot árasztó "patikus nénire". Isten éltesse még sokáig, jó egészségben!”
  • 1. Magyarka1 2009. május 27. 16:32
    „Isten áldja! Gratulálok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összehangolt szigetközi vérszívóirtás

Kistérség–Szigetköz - Ha az időjárás engedi, már csütörtöktől négy napon át irtják a… Tovább olvasom