Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Hetven éve együtt Moson és Magyaróvár

Mosonmagyaróvár - Moson és Magyaróvár egyesítésének hetvenedik évét ünnepli idén Mosonmagyaróvár. Ennek emlékére előadásokat, vetélkedőket, kiállításokat szerveztek, szerveznek.

Ezúttal a Flesch-központban gyűltek össze az ünneplők – köztük a városvezetés és a testvértelepülések képviselői, a rendezvényre a legifjabb mosoni és magyaróvári, valamint legidősebb mosonmagyaróvári születésű lakost is meghívták.

Malek Tiborné Németh Julianna pénteken ünnepelte hetvenedik születésnapját. A kétgyermekes édesanya, négyunokás nagymama Moson utolsó szülöttje. Paár László hasonlóan a napokban töltötte be hetvenedik születésnapját, az egygyermekes édesapa Lucsony utolsó szülöttje. Szabó Miklós polgármester köszöntötte továbbá Légrádi Lászlóné Kovács Rozáliát is, aki az egyesített város első szülöttje. A Mosonban élő asszonynak két gyermeke, öt unokája és egy dédunokája van.

Szabó Miklós felelevenítette a városegyesítés előzményeit: ugyan Moson és Magyaróvár tényleges összeolvadása csak 1939 júliusában történt meg, már korábban is foglalkoztatta az akkori városvezetőket az egyesítés gondolata. Így erre a célra 1929-ben dr. Sattler János – aki az egyesített város első polgármestere lett – elnökletével egy bizottságot is létrehoztak. Sattler Mosonóvárnak nevezte volna el a Lajta-parti várost.

Malek Tiborné Németh Juliannát, Paár Lászlót és Légrádi Lászlóné Kovács Rózáliát Szabó Miklós polgármester köszöntötte.
Malek Tiborné Németh Juliannát, Paár Lászlót és Légrádi Lászlóné Kovács Rózáliát Szabó Miklós polgármester köszöntötte.

Magyaróvár a tisztségviselők és az iparosok, Moson a jómódú kereskedők, földművesek városa volt. Az egyesítésnek akadtak ellenzői és támogatói egyaránt.

A város egyesítését az 1939. június 28-i díszközgyűlésen mondta ki mindkét képviselő-testület.

A múlt felidézése után az elért eredmények mellett Szabó Miklós kiemelte: – A korábbi városvezetők az ipart, majd a turisztikát gondolták húzóágazatnak, mi pedig a kettő kombinációjában látunk fantáziát.

Az ünnepségen díjazták a Tourinform-iroda által meghirdetett városismereti vetélkedő nyerteseit, majd a jó hangulathoz a Moson Big Band koncertje járult hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. Muaddib 2009. június 29. 17:42
    „Aki nem tud mosolyogni nem ismeri az életet aki nem ismeri az életet az tudatlan legyen bármilyen idős.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élete ma is példa a magyarság előtt

Mosonmagyaróvár - A kegyes királyként emlegetett Szent László élete ma is példa a magyarság előtt… Tovább olvasom