Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hetven éve együtt Moson és Magyaróvár

Mosonmagyaróvár - Moson és Magyaróvár egyesítésének hetvenedik évét ünnepli idén Mosonmagyaróvár. Ennek emlékére előadásokat, vetélkedőket, kiállításokat szerveztek, szerveznek. Ezalkalomból a Flesch központban gyűltek össze az ünneplők – köztük a városvezetés és testvértelepülések képviselői, a rendezvényre a legifjabb mosoni és magyaróvári, valamint legidősebb mosonmagyaróvári születésű lakost is meghívták.
Malek Tiborné Németh Julianna a pénteken ünnepelte hetvenedik születésnapját. A kétgyermekes édesanya, négyunokás nagymama Moson utolsó szülöttje. Paár László hasonlóan a napokban töltötte hetvenedik születésnapját, az egy gyermekes édesapa Lucsony utolsó szülöttje. Szabó Miklós polgármester köszöntötte továbbá Légrádi Lászlóné Kovács Rózáliát is, aki az egyesített város első szülöttje. A Mosonban élő asszonynak két gyermeke, öt unokája és egy dédunokája van.

Szabó Miklós továbbá felelevenítette a városegyesítés előzményeit: ugyan Moson és Magyaróvár tényleges összeolvadása csak 1939 júliusában történt meg, már korábban is foglalkoztatta az akkori városvezetőket az egyesítés gondolata. Így erre a célra 1929-ben dr. Sattler János – aki az egyesített város első polgármestere lett - elnökletével egy bizottságot is létrehoztak. Sattler Mosonóvárnak nevezte volna el a Lajta parti várost.

Magyaróvár a tisztségviselők és az iparosok, Moson a jómódú kereskedők és földművesek városa volt. Az egyesítésnek akadtak ellenzői és támogatói egyaránt.

A város egyesítését az 1939. június 28-i díszközgyűlésen mondta ki mindkét képviselő-testület.

A múlt felidézése után az elért eredmények mellett Szabó Miklós kiemelte: a korábbi városvezetők az ipart, majd a turisztikát gondolták húzóágazatnak, mi pedig a kettő kombinációjában látunk fantáziát.
Az ünnepségen díjazták a Tourinform iroda által meghirdetett városismereti vetélkedő nyerteseit, majd a jó hangulathoz Moson Big Band koncertje járult hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz forintért egy eurót

Mosonmagyaróvár - Pénzváltást színlelve csaltak ki több száz eurót áldozataiktól ismeretlenek a… Tovább olvasom