Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 20°C Még több cikk.

Hétvégente ismét hangos a „Bermuda-háromszög

Az önkormányzat a közterületi alkoholfogyasztás megtiltásával próbálja visszaszorítani a mosonmagyaróvári „Bermuda- háromszögben" egyre gyakrabban előforduló verekedéseket és rongálásokat.

A nyár kezdetével ismét előtérbe került a mosonmagyaróvári úgynevezett „Bermuda-háromszög" problémája. Mint ismert és lapunkban is több alkalommal foglalkoztunk vele, a magyaróvári belvárosban, a Jókai utcában – elsősorban nyáron – hétvégenként éjjelente szinte folyamatosak a különböző rendbontások, verekedések és garázdaságok a vendéglátóhelyek környékén.

Az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén is újra felvetődött a probléma. Dr. Szalai Zsuzsanna (SZDSZ) napirend előtti felszólalásában hívta fel a figyelmet a „Bermuda-háromszögben" hétvégente zajló eseményekre, amelyek szerinte már ellehetetlenítik a környék lakóinak életét. A képviselő hatékony fellépést kért a hivataltól a probléma kezelésére.

A jelenlegi szabályozás szerint az önkormányzat sem sokat tud tenni, azonban már dolgoznak egy helyi rendeleten, ami vélhetően kezelheti majd ezt a problémát. Dr. Németh Andrea aljegyző lapunknak elmondta: az üzletek működését kormányrendelet szabályozza, ezt helyi rendelet nem írja felül. Ez a szabályozás elégé liberális a vendéglátóegységek üzemeltetőivel. Az önkormányzat a zajszintet, a zeneszolgáltatási engedélyt, illetve a nyitva tartást tudja ellenőrizni. Emellett a teraszok nyitvatartási idejét korlátozhatják. Azzal azonban egyelőre nem tudnak mit kezdeni, ha a vendégek kijönnek a szórakozóhelyről és az utcán italoznak, esetleg hangoskodnak. Ennek kezelésére már készül egy helyi rendelet, ami a közterületi alkoholfogyasztást tiltja meg. Erről várhatóan ősszel tárgyal majd a képviselő-testület. A városháza a napokban ütemterv szerint megkezdi a vendéglátó- és szórakozóhelyek helyszíni ellenőrzését.

A rendőrség ugyancsak ismeri a „Bermuda-háromszög" problémáját és lehetőségeihez mérten mindent meg is tesz annak visszaszorítása érdekében. Babos László őrnagy, bűnügyi osztályvezető elmondta: elsősorban hétvégente éjszaka jellemző a Jókai utcában és a környékén erősen ittas emberek köznyugalmat sértő viselkedése. Többször fordult már elő virágládák, ereszcsatornák rongálása, különféle egyéb garázdaságok és verekedések is. Ebben az időszakban a közrendvédelmi osztály jobban odafigyel erre a területre.

Folyamatos járőrszolgálatot látnak el a belvárosban, ennek köszönhetően többször fogták már el testi sértés vagy rongálás elkövetőit.

Lapunk megkérdezte a Jókai utcában működő vendéglátóegységek egyikének üzemeltetőjét is a „Bermuda-háromszög" problémájáról. Hécz Kálmán, az Ali borozó üzemeltetője elmondta: ez a vendéglátóhely 1921 óta működik, már beletartozik a belváros arculatába és eddig senkinek sem volt problémája vele. Az egység a működési engedély alapján hétköznapokon este tízig, pénteken és szombaton hajnali háromig tarthat nyitva és ezt szigorúan be is tartják. Ugyancsak legális a borozó zeneszolgáltatása, egy zenegép működtetésére rendelkeznek engedéllyel.
Az üzemeltető szerint a problémát az okozza, hogy a környék vendéglátóegységeiből a fiatalok egy helyen, a Jókai utcában „ sűrűsödnek" be, s egyfajta gyűjtőhely ez a terület. Az utcán történtekkel azonban a vendéglátóhelyek üzemeltetői nem tudnak mit tenni, mivel erre nincs ráhatásuk. Hécz Kálmán, mint mondja, teljes mértékben egyetért az önkormányzat kezdeményezésével, amivel a közterületi alkoholfogyasztást tiltanák meg.

Méhes Ákos

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliót költ a város sportlétesítményekre

Mosonmagyaróváron az élénkülő városi atlétikát és a szabadidősportot két – a napokban kezdődő – sportlétesítmény-felújítás segítheti. Nagy István alpolgármester elmondta: megszépül és korszerű lesz a Kossuth–gimnázium pályája, melynek futó- és kézilabdarészén teljesen felújítják a salakot. Tovább olvasom