Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Hétvégén még nem nyit a vízi átkelő

Dunaremeténél a határőrség a két ország közötti egyezmény aláírására vár, csak ezután nyílhat meg az átkelő.
Tavaly ősszel döntöttek arról az illetékesek a helyi önkormányzat támogatásával, hogy egy vízi átkelőt alakítanak ki Dunaremetén. Ez főleg a jachtokat és a kishajókat érinti: az egykori hajóállomás területén lenne a határ magyar oldali központja.

Kapcsolat Csallóközzel

Egy kilométeres sávot jelöltek ki lehetséges helyszínként a kikötésre, ahol motorcsónakkal, kenuval, kishajóval és jachttal lehetne partot érni. A tervek szerint külön létesítményt nem kapnak a határőrök, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak ezen a szakaszon. Az átjutáshoz útlevél vagy személyi igazolvány szükséges. A hajóállomásnál három nyelven kell feltüntetni, hogy itt határátkelő működik: a tereprendezés mellett mindössze ennek költsége terhelné a helyi önkormányzatot. A szigetköziek régóta szeretnének kapcsolatot a csallóközi oldallal, ennek első lépcsője lehetne a vízi határátkelő megnyitása. Határidejét április 15-re, vagyis most szombatra tették. Ez azonban biztosan csúszni fog. Marovics Géza polgármester elmondta: egyelőre nem lesz határnyitás, mivel a nemzetközi megállapodás aláírására – információi szerint – nem került sor.

Áprilistól novemberig

Ilauszkiné dr. Pokornyi Katalin főhadnagy, a Győri Határőr Igazgatóság szóvivője megkeresésünkre elmondta: valóban van egy magyar–szlovák megállapodás a turisztikai célú határátkelők ügyében, így a dunaremetei állomásról is. Ezt azonban még nem írták alá a két ország külügyminiszterei. Elvileg minden évben április elsejétől október harmincegyedikéig működhetne ez a határállomás. A Külügyminisztérium a Magyar Közlönyben jelzi majd, mikor nyithat meg a szigetközi átkelő. A határőrség a saját feladatait elvégezte: terepbejárást tartottak, felvették a kapcsolatot a helyi önkormányzattal. Azóta „áll az ügy", a két tárcavezető szignója hiányzik a megnyitáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi ''szeméttúra'' a képviselővel

Jánossomorjáról többen is jelezték, hogy a város külterületi részein több illegális szemétlerakó… Tovább olvasom