Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Hétszázmilliós termálkorszerűsítés

Mosonmagyaróváron a Flexum termálfürdője az elmúlt időszakban nem sokat fejlődött, sokan ezzel magyarázzák a város idegenforgalmának hanyatlását is.

Lapunknak dr. Szeredi Zoltán, a Flexum rt. igazgatója beszélt a jövő évben megkezdődő hétszázmilliós fürdőrekonstrukcióról és arról, hogy szerinte az önkormányzat gazdasági érdekeltségei  miatt esett el a város többek közt egy ötmilliárd forintos svájci befektetőtől is.

– Az elmúlt tizenöt év alatt a termálfürdő nem sok jóban részesült és szinte teljesen leépült. Ennek egyik oka a részvénytársasággá alakulás – mondta dr. Szeredi Zoltán, a Flexum Rt. ügyvezetője. –  Az új tulajdonosi rendszer abban volt érdekeltek, hogy a cégből minden nyereséget kivegyenek. Az önkormányzat ugyan az ötven százalékát vitte csak el folyamatosan a bevételnek, ám a társaság más tevékenysége már leszűkült, így lényegében a fürdőfejlesztéshez szükséges forrásokat vették el.

– Magyarországon a termálfürdőkből nem kivenni szoktak pénzt, hanem befektetni.  Ez a felismerés Mosonmagyaróvár esetében hiányzott, eléggé beszűkült szemlélettel és szegényes gazdasági ismeretekkel közelítették meg a váltakozó összetételű önkormányzatok ezt a problémát. Egyébként nem vettek volna ki egy fillért sem a Felxumból, hiszen a társaságnak az ingatlanjain kívül már csak a fürdő maradt az egyetlen működő egysége.

Az elmúlt években számos korszerű fürdő létesült milliárdos állami támogatásokból. Ezekben a városokat másfajta gondolkodás  jellemezte, mint Mosonmagyaróvárt. Itt az ipar bűvöletében éltek a különböző önkormányzati vezetők.  Az idegenforgalomnak kell e helyébe lépnie és ennek az egyik húzóereje mindenképpen a termálfürdő lehet.

– A leépülés másik oka, hogy az átalakulásnál minden működő egységnél szerettünk volna a direkt irányítástól megszabadulni, így bérbe adtuk a termált a fürdő régi vezetésének. A bérlő azonban leélte a fürdőt, a visszaforgatandó forrásokat nem a fejlesztésre fordította, hanem a saját beruházásaira. Ezt többször szóvá tettük, de mindig az volt a válasz, hogy majd egyben, ciklus végén teszik rendbe. Addigra azonban felbomlott a szerződés. Ez a nyolc év tovább rontotta a fürdő helyzetét. Az elmúlt öt évben 50 ezer vendéggel csökkent az éves forgalom és ez mintegy 30 millió forintos kiesést jelent.

Tavaly ötvenmiliós veszteség

– A tavalyi tulajdonosváltást követően mintegy 50 milliós veszteséggel működött a temál, ami kényszerű intézkedésre ösztönzött bennünket. Nem lehet az egekig emelni a belépők árát, hiszen azok már közelítik a hazai piaci árakat. Ezért a színvonal emelése mellett hatékonyságnövelő fejlesztéseket próbálunk megvalósítani. A létesítmény jelenlegi állapotában nem veheti fel a versenyt a térség fürdőivel, így mindenképpen lépünk kell. A tervek szerint jövő tavasszal indul meg a teljes rekonstrukció, mintegy 700 milliós beruházással. A munkák közel hatvan százaléka felújítás, a többi pedig kapacításbővítő és funkcióváltoztató.

A termálfürdő gyógy jellegét szeretnénk a rekonstrukció során erősíteni, hiszen ez létesítmény legnagyobb értéke. Nem akarunk csúszdákkal versenyezni. A felújítás során többek közt az 50 méteres medencét a gyógyászati jellegnek megfelelően alakítjuk át. Mintegy kétezer négyzetméteres gyógyászati hátteret szeretnénk teremteni a létesítményben. Ehhez a szakképzést is beindítjuk.

Sátortető és elbocsátások

 Mint arról lapunkban több alkalommal beszámoltunk, a Flexum Rt. 68 százalékos önkormányzati részvénycsomagjának tavaly júniusban eladta Mosonmagyaróvár képviselő-testülete. A West End Invest Kft. kétszáz százalékos árfolyamon, 603 millió forintért vette meg a pakettet.
– Vannak halaszthatatlan munkák, amikkel nem várhatunk a rekonstrukcióig. A rekonstrukció előtt körülbelül 50 millió forintot fordítunk idén a termálra. Ennek első szakasza az öltöző rendbetétele. Mintegy ötszáz szekrényes rendszert alakítunk ki. Szereténk elérni, hogy az étkezésen kívül minden más belső szolgáltatáshoz térítésmentesen jussanak hozzá a vendégek. A másik halaszthatatlan kötelességünk a 33 méteres medence sátorszerkezetének és külső burkolatának cseréje.

– A munkaerő gazdálkodáunkat is szigorítanunk kellett. Részben a beruházások eredményként, részben pedig a teljesítmények felülvizsgálata folytán költségcsökkentő magatartást kellett felvennünk. Ennek eredményeként húsz emberrel csökkentettük a létszámot.

– További terveinkben a szálloda programot akarjuk megvalósítani. A termálfürdőre és a kertészetre építve jelentős, mintegy 800 szobányi szálloda kapacítást fogunk létrehozni hét éven belül. A befektetői oldalról már van érdeklődés, a bizalom kezd visszajönni. A korábban sajnos néhány befektetőnk elzárkózott, mivel nem voltak hajlandók pénzt invesztálni oda, ahol az önkormányzat részt vesz piacorientált tevékenységben. Emiatt esett el a város többek közt egy ötmilliárd forintos svájci befektetőtől is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lionok a bécsi ENSZ-székházban

A Lions-mozgalom szerepéről tanácskoztak nemrégiben a bécsi Cosmopolitan Lions Club meghívására az… Tovább olvasom