Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Hétköznapi ügyelet

Június elsejétől a jánossomorjai és várbalogi lakók hétköznap is ügyeletes orvoshoz fordulhatnak panaszaikkal. A helyi hétközi ügyelet felállítására mintegy ötmillió forintot fordítanak.

Idén január elsejétől lépett érvénybe az a rendelet, mely szerint hétköznap is a hétvéginek megfelelő orvosi ügyeletet kell biztosítani egyes településeken, így Jánossomorján is. A betegeket eszerint a hét minden napján diszpécser szakápoló, ügyeletes orvos fogadja a rendelőben. Hétköznap délután 4 órától reggel 8 óráig és hétvégente huszonnégy órában a szakképzett diszpécser telefonon is adhat tanácsot a rászorulóknak, a járó betegekről és fekvő betegekről egyaránt tudnak gondoskodni. – Júniusig még a régi készenléti rendszer szerint látja el betegeit a három helyi családorvos, ezt követően hozzájuk csatlakozik öt háziorvos a környező településekről – tájékoztatott dr. Mihályi Zsuzsanna, az új ügyeleti rendszer koordinátora.

Az újabb öt orvos bevonására azért volt szükség, mert a törvény szerint egy egészségügyi szakember hetente csupán húsz órát ügyelhet, a három háziorvos így viszont csak a hónap felét tudná lefedni. A feladatra többéves tapasztalattal rendelkező, felkészült kollégákat kértek fel. Az új ügyelet felállítása jelentős többletköltséget jelent: az OEP a valós költségek töredékét tudja csak fedezni, így a helyi önkormányzatot is terheli az átalakítás. Legutóbbi testületi ülésükön arról döntöttek, hogy a szolgálatot ötmillió forinttal finanszírozzák, korábban a diszpécserszolgálat és az orvosi pihenő kialakítását is támogatták anyagilag. – A nővérek, szakápolók kérdése is megoldásra várt, így az önkormányzat alkalmazott egy főállású szakápolót – emelte ki Kurunczi Károly polgármester. A több mint hatezer jánossomorjai és várbalogi lakos panaszaival nyolc szakápolóhoz is (vezetőjük Szabó Jánosné) fordulhat szükség esetén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakanap Bezenyén

Rövid időre ismét benépesül a „bezenyei dombok alja" a június 8-án és 9-én a bezenyei… Tovább olvasom