Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Heti harminchat órabérben

Dunakiliti - A dunakiliti Veritasban tizenöt héten keresztül bevezették a harminchat órás munkahetet, csökkentett fizetéssel. A válság a cégvezetés és az üzemi tanács dolgát sem könnyíti meg. Utóbbi hiába szerette volna, nem tudta megakadályozni sem a rövidebb munkahetet, sem az órabér alapján történő elszámolást.
A gazdasági válság elsősorban az autóiparba beszállító cégeket sújtja: erről beszélt korábban lapunknak Jáger Tibor, a csatlakozástechnikával foglalkozó dunakiliti Veritas ügyvezető igazgatója. Elmondta: közel háromszáz embert kellett elbocsátaniuk a kevesebb megrendelés miatt. A dolgozóknak felajánlották a munkaidő-csökkentést (ezzel arányosan kevesebb bért kaptak volna), ám ezt – az üzemi tanácson keresztül – elutasították.

Nagy Károly, az üzemi tanács vezetője elmondta: korábban egyhangúlag a csökkentett munkaidőtől, s az órabéres elszámolástól is mereven elzárkóztak. Méltányolják a cégvezetés erőfeszítéseit a válság leküzdésére, ám szomorúak, hogy most mégis mindkettőt bevezették.

Nagy Károly: Az üzemi tanács elnöke szerint hiába ellenezték, mégis bevezették a csökkentett munkaidőt – kevesebb fizetésért.
Nagy Károly: Az üzemi tanács elnöke szerint hiába ellenezték, mégis bevezették a csökkentett munkaidőt – kevesebb fizetésért.

„Október végén rendkívüli üzemitanács-ülést hívott össze a Veritas ügyvezető igazgatója. Ekkor azt mondta: nem céljuk a leépítés, ám ha a helyzet úgy kívánja, akkor szükség lehet erre a lépésre" – kezdte a tanács elnöke. „Addig fix fizetés alapján dolgozott mindenki, ám már akkor szóba került az órabér szerinti elszámolás. Ezt az üzemi tanács – egyeztetve a dolgozókkal – nem fogadta el, mert több részlegen (így például a vulkanizálóknál) kevesebb fizetést vihettek volna haza a dolgozók. Az is elhangzott: senkinek sincs biztos állása. Hozzátették: nem tesznek különbséget a dolgozók között, s a táppénz nem lehet elbocsátási szempont. Ezután kiderült, hogy nem kapunk tizenharmadik havi fizetést. Az ünnepek előtt a cégvezetés korrekt ajánlatot tett: azt mondták, aki karácsony és szilveszter között fizetetlen szabadságot vesz ki, az háromszor hatezer-kilencszáz forint értékű utalványt kap. Azt is felajánlották, hogy a téli leállás alatt (december 12-étől már »pihent« a cég) mindenki megkapja az átlagkeresetét, ám ezeket a napokat az első negyedévben szombatonként le kell dolgozni" – mondta.

„Novemberben már volt arról szó, hogy órabéres rendszerre térjünk át. A csökkentett munkaidő heti 36 óráról szólt, s az ezzel arányos bérek kifizetéséről. Az üzemi tanács kilenctagú: felvetettük a cégvezetés által kínált feltételeket a dolgozóknak, ám azt egyértelműen elutasították. Ha ennél is kevesebbet keresünk, miként fogunk megélni? – kérdezték tőlünk jogosan (a fizikai állomány átlagban 800–850 forintot keres óránként).

A tanács a háromról két műszakra való áttérést javasolta, ám a vezetőség szerint ez vevői és presztízsveszteséggel járna a cégnek" – állítja Nagy Károly.

„Január kilencedikén kiderült, hogy negyvenkettőből csak huszonöt bérmunkás maradhat. Közölték azt is, hogy mivel a decemberihez képest nem lett több a megrendelés, ezért január 12-től – tizenöt héten át – áttérünk a 36 órás munkarendre. Ráadásul időközben bevezették az órabéres elszámolást is. Persze a cégvezetés erőfeszítéseit is meg kell említeni: a pihenőidő ledolgozásától eltekintenek, így újabb állásokat tudnak megmenteni, sőt, a gázfűtést használóknak is segítséget ígértek" – mondta a tanács elnöke.

Olvasóink írták

 • 5. Leonidas 2009. január 30. 23:53
  „Csepel-344!!!!!Jó nagy barom vagy drága barátom!!Ha ott dolgoznál nem jártatnád a pofádat te majom!!!”
 • 4. rivotril2mg 2009. január 23. 22:37
  „addig mindenki örül míg a tempón lazítanak, sőt ezt már rég meg kellett volna tenni mert igen csak sokat várnak el az embertől annál a cégnél, az viszont itt az az igen nagy probléma hogy a béreken is lazítottak ami ebben az országban igen csak nagy hátrány, mert alapból nem lehet megélni, akkor így most hogyan?”
 • 3. Csepel-344 2009. január 23. 10:51
  „Hozzám az elmúlt időszakban olyan információk jutottak el, hogy nevezett üzemben szinte az utolsó csepp vért is kipréselik szegény dolgozóból. tessék a dolog jó oldalát nézni: Most végre fellélegezhet mindenki, lesz idő a családra, egymásra, kiegyensúlyozattabbá válik az élet, stb.
  Mindig csak ez a siránkozás, hát mi MAGYAROK már semminek sem tudunk örülni, pl. annak, hogy ezek a "jótevő" munkaadóink legalább most lazítanak a tempón????”
 • 2. Primax 2009. január 23. 08:35
  „Sajnálom az ott dolgozókat, de ha egyszer nincs mit gyártani, - vagy nem annyi kell - akkor melyik az az "idióta" tulajdonos, aki "emberségből" csődbe viszi vállalkozását ?”
 • 1. emegfigyelo 2009. január 22. 09:02
  „Ezt több helyen is alkalmazzák!
  Például a Graboplast-nál is tavaly év vége óta.

  Persze a 40 óra munkát elvárják! ;-)

  Csak erről a Kisalföld nem ír, mert szent tehén a Grabó, hiszen támogatja az újságot (lásd Presztízs-díj)!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükséghelyzet vitát bont

Bős, Budapest - Ha igényt tart rá, kisegíti a válságba került szlovák villamosenergia-rendszert a… Tovább olvasom