Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Hét végén sem marad senki ellátatlanul

Aggályosnak tartja a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke, hogy felnőttháziorvosok látják el a gyermekügyeletet is Mosonmagyaróváron – több más városhoz hasonlóan.

Gyermekorvos korábban sem volt folyamatosan, csupán szombat és vasárnap délelőtt ügyelt. Az orvosi ügyeletet végző szolgáltató vezetője állítja: ugyanúgy ellátják a gyerekeket is, mint eddig.

A minap számoltunk be arról, hogy az idei évtől új szolgáltató, az Oxytrans Kft. működteti a háziorvosi ügyeletet Mosonmagyaróváron (Kisalföld, 2013. február 4.). Az addigi helyi szolgáltató cég ugyanis nem vállalta tovább ezt a feladatot, így az önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki az ügyeleti ellátásra. Változás a korábbihoz képest, hogy hétvégén nincs külön gyermekorvosi ügyelet. A szolgáltató cég ügyvezetője szerint ugyanis a vegyes körzetben dolgozó háziorvosok is el tudják látni az akut beteg gyereket.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének azonban más a véleménye erről. Dr. Muzsay Géza alelnök lapunknak megfogalmazta aggályait azzal kapcsolatban, hogy a gyermekeket is az elsősorban a felnőttek ellátásában jártas háziorvosok látják el. Az alelnök szerint ehhez hasonló helyzet más településeken is tapasztalható.

Nem szűnt meg a gyermekügyelet, a háziorvosok akut esetben ugyanúgy ellátják a gyermekeket, mint eddig.
Nem szűnt meg a gyermekügyelet, a háziorvosok akut esetben ugyanúgy ellátják a gyermekeket, mint eddig.

„Véleményünk szerint a huszonegyedik században egy működő gyermekügyelet megszüntetése nem megengedhető, hiszen minden gyermeknek joga van a legmagasabb szintű orvosi ellátáshoz a nap huszonnégy órájában. Ez a gyermekek ellátásában az ötéves csecsemő- és gyermekgyógyászati képzés után elért szakvizsgával rendelkező házi gyermekorvosokat jelenti. A gyermekek számára is kifejezetten fontos az egyenlő ellátás elve alapján, hogy minden időszakban házi gyermekorvosi ellátásban részesüljenek, amit a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium, majd a Szakmai Kollégium Gyermek Alapellátás Tanácsa is megfogalmazott. A szülőknek kifejezett igényük van a házi gyermekorvosi ellátásra. Sokszor a köztudatban keveredik az ügyeleti ellátás és a sürgősségi ellátás fogalma.

Mindkét betegkör ellátásában döntő szempontot jelent, hogy a gyermekkor élettani sajátosságait jobban ismerő, napi gyermekellátásban folyamatosan részt vevő kollégák találkozhassanak ügyeleti időben is a gyermek betegekkel. A gyermekorvos – korábbi vizsgálatok szerint – hatékonyabban, magasabb színvonalon tudja a gyermeket ellátni.

Ahol az ügyeleti időben a gyermekeket felnőtt háziorvosi ügyelet látja el, gyakran előfordul, hogy olyan orvos vesz részt az ügyeletben, aki csak ügyeleti időben vizsgál gyermeket. A nem csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos által végzett ügyeleti ellátás nagyságrendileg növelheti a kórházi kezelések idejét és költségét. Előfordulhat, hogy fölöslegesen vagy később, rosszabb állapotban kerülnek kórházba a gyerekek" – állítja dr. Muzsay Géza.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének felvetéseire Ambrus Barnabás, az Oxytrans Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: közbeszerzési eljárás eredményeként végzik ezt a szolgáltatást Mosonmagyaróváron. A közbeszerzési kiírás nem tartalmazta a gyermekorvosi ügyelet működtetését, mint ahogy az egészségpénztár sem finanszírozza ezt. Ráadásul a jelenlegi betegforgalom se indokolja. A háziorvosi ügyeletekről szóló miniszteri rendelet szerint negyvenezer lakosnál kisebb településeken egy orvossal kell megoldani a felnőtt- és a gyermekügyeletet.

A városban egyébként korábban sem működött folyamatos gyermekorvosi ügyelet, de van korházi gyermekambulancia és gyermekosztály. Szombaton és vasárnap délelőttönként volt behívós gyermekorvos.

A többi ügyeleti időben felnőttháziorvosok látták el a gyerekeket, mint ahogy most is. Ambrus Barnabás hangsúlyozta: nem szűnt meg a gyermekügyelet, a háziorvosok akut esetben ugyanúgy ellátják a gyermekeket, mint eddig.
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paneltűz Mosonmagyaróváron - videó, fotók

Tovább olvasom