Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hét százalékkal lesz kevesebb a távhőszámla

Mosonmagyaróvár - Az országban egyedülálló módon a jövő évtől nem drágul, hanem csökken a távfűtés díja Mosonmagyaróváron. A hulladékkezelési díjakat 19,9 százalékkal emelik januártól.

Az önkormányzat képviselő-testülete tegnapi ülésén tárgyalta a távhőszolgáltatásról szóló rendelet módosítását. Ennek lényege, hogy nem csupán elmarad a lakossági alapdíj inflációkövető emelése, hanem még öt százalékkal csökkentik is azt. Ennek fedezete az a 20 millió forintos megtakarítás, ami a Joule Kft. Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-be történt beolvadásából keletkezett. A hőenergiát szolgáltató MESZ Kft.-vel kötött szerződés felülvizsgálata és módosítása, illetve a nyári hődíj-megtakarítás során keletkezett mintegy 30 millió forint többletet az elszámolási számlákon osztják el a fogyasztók között, így a hődíj csökken.

A döntés értelmében a lakossági alapdíj fűtés és meleg víz esetében 274, csak fűtés esetén 219, míg csak meleg víz esetén 55 forint lesz légköbméterenként januártól.

A távhő-szolgáltatási rendelet módosítása eredményeként a korszerűsített panelépületek lakói kevesebb fűtésdíjat fizethetnek. A fogyasztók ugyanis a hődíjat jelenleg normatív módon megállapított hőszükséglet alapján fizetik, ennek kiszámításához egy légköbméter felfűtéséhez fűtési idényenként 0,22 hőszükségletet vesznek alapul. A jelenlegi elszámolás nem tesz különbséget felújított és nem korszerűsített épületek között. A rendelet módosításával januártól bevezetik a differenciált normatív hőszükségleti értéket. Ennek értelmében a hőszigeteléssel, korszerű nyílászárókkal, termosztatikus radiátorszelepekkel és költségmegosztókkal felszerelt lakásoknál 0,198 hőszükségletet vesznek alapul légköbméterenként. E változtatás és a díjcsökkentések eredményeként felújított épületben egy átlagos méretű – kétszoba-hallos – panellakás havi fűtés- és melegvíz-számlája 25.483 forint, míg a nem korszerűsített panelházakban 27.448 forint lesz januártól. Ez összességében mintegy 7 százalékos csökkentést jelent.
A képviselők döntöttek továbbá a jövő évi hulladékszállítási, -kezelési díjak 19,9 százalékos emeléséről is. A növekedés nem csupán a szemétszállítási díjat tartalmazza, hanem a szelektív gyűjtőszigetek bővítését, környezetük fejlesztését, környezetvédelmi beruházások célalapját, valamint a KEOP-önrészt is magában foglalja. Az emelést követően egy 60 literes edény esetén például 174 forintot kell fizetni havonta.

A jövő évi víz- és csatornadíjakról szóló előterjesztést levette napirendről a testület, ezt a decemberi ülésen tárgyalják.

Olvasóink írták

  • 2. Diákcsemege 2008. november 29. 22:22
    „Városi tulajdonú a kommunális (Rekultív) szolgáltató?”
  • 1. matriné 2008. november 29. 12:39
    „Aki nem termel szemetet annak is emelik az" el nem végzett munka díját" közel 20%.-kal! Van rá törvényerejű rendelet! Ez a lakosság egyik fajta kifosztása büntetlenül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvanmilliós tartalék szűkösebb időkre

Jánossomorja - Összeállították a város 2009. évi költségvetési koncepcióját, bár amint többször is… Tovább olvasom