Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Hét évtizede született újjá a majorból

Várbalog - Fennállásának hetvenedik évét ünnepelte a hétvégén Várbalog. Ennek tiszteletére emléktáblát avattak kulturális műsorral fűszerezve, és köszöntötték a falu hetven évnél idősebb lakóit.
Az első írásos dokumentumok 1250-ből származnak, itt mint pusztát, majort említik, mely Pot nádor földesúr tulajdonában állt.
A település az évszázadok alatt többször váltott
tulajdonost, sőt, nevet is.

Csütörtökhelyként, Pünkösdvásárként, Jessemajorként is szerepel.
Mintegy hetven éve, 1938-ban Albert Kázmértól megvásárolja a magyar állam, és elkezdődik a házépítési akció, telepítéssel. Első ütemben 18 család költözik ide Bősárkányból, Acsalagról, valamint Csanád megyéből. 60 ház épült fel, 1941-re még 41 ház készül el. 1943-ra közel ezerre szaporodik lakosainak száma. Bácsi Nándor intéző 1938-tól telepfelügyelőként vezette az építkezést, gazdálkodást és a települést. 1990-ben, önálló településsé alakulásukkor 670-es lélekszámú, mára 440-re csökkent lakosainak száma.

Várbalogon Odor Ernő polgármester köszöntötte a falu 70 évnél idősebb lakóit.
Várbalogon Odor Ernő polgármester köszöntötte a falu 70 évnél idősebb lakóit.


A fogyást Odor Ernő polgármester elsősorban a munkalehetőségek hiányával magyarázza, de bizakodó. Néhány éve igaz, megszűnt a helyi iskola, de az óvodások száma nem apad. Az oktatási intézmény épületét nemrég korszerűsítették.

A szombati ünnepség keretében felavatták a hetvenéves évfordulóra készült emléktáblát, amely a restaurált 1849–1948-as tábla mellett kapott helyet. Emellett köszöntötték a falu hetven évnél idősebb lakóit is, majd zene, tánc, kulturális műsor színesítette a programot.

Az érdeklődők ellátogattak a faluhoz tartozó Albertkázmérpusztára is. A polgármester örömét fejezte ki, hogy az utóbbi években fellendülőben van a Várbalogtól öt kilométerre fekvő település, amely igazi üdülőfaluvá nőtte ki magát. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szunnyadó fő látványosságunk: a vár

Mosonmagyaróvár - 1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napjaként indult útnak az a… Tovább olvasom