Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Hét év után is üres a szalézi épülete

Elképzelések ugyan voltak, ám a gazdasági válság átírta a tulajdonosok szándékait a szalézi épületével kapcsolatban. Az ingatlant hét éve kapta vissza az egyház, majd eladták egy helyi vállalkozásnak.

Bár korábban többen is nagy terveket és reményeket fűztek a mosonmagyaróvári szalézi épületéhez, az ingatlan hosszú ideje kihasználatlanul áll. Bár kívülről gazdátlannak tűnik, az épületnek van tulajdonosa, ám az elmúlt évek gazdasági válsága átírta az elképzeléseit, így egyelőre csak keresik a kiváló fekvésű belvárosi ingatlan hasznosítási lehetőségeit.

Csaknem egy évtizeden át tartó huzavonát követően végül 2004-ben született megállapodás az egyházi kártalanítás ügyében a szalézi rend volt mosonmagyaróvári épületének visszaadásáról. Ekkor a Szalézi Szent Ferenc Társaság (Don Bosco Szalézi Társasága) visszakapta az épületet az államtól, amiben a rend által működtetett kápolna mellett az önkormányzati Éltes-iskola is működött.

Az egyház azonban nem az addigi funkciókkal együtt kérte vissza az ingatlant, mivel azt a későbbiekben más célra kívánta hasznosítani. Ilyen esetekben az önkormányzat az épület értékét vagy a funkció kiváltásához szükséges összeget igényelheti az államtól. A város költségtervet készített az Éltes-iskolának a Bartók épületébe történő áthelyezéséről, illetve a szükséges átalakításokról, s ez alapján igényelte a kártalanítási összeget. Az egyházi ingatlanok kártalanítására létrehozott bizottság végül 180 millió forintot ítélt meg a városnak az épületért cserébe, így az önkormányzat 2004-ben – vitákkal kísérve – átköltöztette az Éltest Mosonba.

A tulajdonosoknak a hasznosítási lehetőséget, míg a járókelőknek az épületet kell keresniük a többméteresre nőtt bozótosban.
A tulajdonosoknak a hasznosítási lehetőséget, míg a járókelőknek az épületet kell keresniük a többméteresre nőtt bozótosban.


Az ingatlan átadása idején a szaléziak egy idősek otthona létrehozását tervezték a házban. Ám mivel az átépítés és a fenntartás költségeit a rend egyedül vállalni nem tudta volna, egy vállalkozói csoporttal tárgyaltak az idősek otthona létesítéséről. Az akkori elképzelések szerint a visszaadást követően három-négy hónap alatt elvégezték volna a legalább 150 férőhelyes idősek otthonához a szükséges átalakításokat. Mindez azonban csak terv maradt, a törvényi változások miatt nem jött létre az intézmény, az épület pedig az Éltes-iskola kiköltözése óta üresen áll.

Hosszú tárgyalásokat követően néhány éve egy helyi vállalkozás megvásárolta a rendtől az ingatlant. A szaléziak akkor azért döntöttek az eladás mellett, mert újjáépítésére, fenntartására nem tudtak volna forrást fordítani. A kápolnát viszont továbbra is működtetik.
Az ingatlan jelenlegi tulajdonosának több elképzelése is volt az épület hasznosítására, ám az elmúlt évek gazdasági válsága miatt ezek meghiúsultak.

– Sem a kereslet, sem pedig a finanszírozási feltételek nem adottak jelenleg egy olyan nagyságrendű és színvonalú beruházáshoz, amivel méltóképpen hasznosítani lehetne az épületet – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Szeredi Ádám, az ingatlan egyik tulajdonosa. Meg kell várniuk, míg a piaci feltételek lehetővé teszik a beruházást. Ezzel együtt vizsgálják a szóba jöhető fejlesztési irányokat. A vállalkozó hozzátette: a szalézi rendtől megvásárolt ingatlanhoz hozzátartozik a Bolyai-iskola sportpályájának, illetve a szomszédos óvoda telkének egy része is. Ezen területek használatát évek óta díjmentesen lehetővé teszik az önkormányzat részére. Ám a közeljövőben szeretnének erre a lehetetlen helyzetre mindkét fél számára elfogadható megoldást találni. Az épületben vasárnapi misézésre nyitva áll továbbá a szaléziak kápolnája, amit a tulajdonló vállalkozás ingyenesen biztosít a rend számára. Sőt, a jövőbeni hasznosításánál is figyelembe veszik, hogy a későbbiekben is megoldott legyen itt a hitélet gyakorlása.

Olvasóink írták

 • 9. Tmoha 2011. augusztus 10. 11:13
  „Vajon miért kerülővel került helyi vállalkozóhoz az ingatlan? Úgy tudtam, hogy a rend annak idején funkcióval együtt szándékozott hozzájutni az épülethez. Amikor a rend átvette, akkor is tudták, hogy nincs pénzük a működtetéshez.”
 • 8. dorombolok 2011. augusztus 07. 13:13
  „Egy elhanyagolt beépített ingatlan sokkal rondább városképet mutat mint egy karbantartott üres építési telek.
  A folytatáson városatyák lehet gondolkodni!!”
 • 7. kocka68 2011. augusztus 06. 19:50
  „Az a bizonyos tulajdonos több ilyen használaton kívüli , ám nagy értékű ingatlant is felvásárolt már, pl. Flórián hotel, régi sörgyár a Magyar utca végén, stb. Ez a mániája. Hogy hagyja elpusztulni.”
 • 6. INVEKTUS 2011. augusztus 04. 22:31
  „Elképzelések ugyan voltak, ám a gazdasági válság átírta a tulajdonosok
  MINDENKINEK NEM VOLT VÁLSÁG”
 • 5. embertelen 2011. augusztus 04. 20:21
  „Az addig rendben van, hogy a tulajdonosok most nem tudják indítani a beruházást, de ennek semmi köze ahhoz, hogy az udvart rendben tartsák. Biztosan lenne rá pénzük!”
 • 4. dorombolok 2011. augusztus 04. 14:43
  „Kell szép színes ponyvát feszíteni a kerítésre mint Mosonban több helyen. Majd csak át kell keresztelni a várost Patyomkin városnak!”
 • 3. fityesz 2011. augusztus 04. 09:45
  „2011.Magyarország 2/3-a ezt akarta.”
 • 2. Csipetke 2011. augusztus 03. 21:43
  „Biztosan gondolkodnak még, mit is kezdjenek vele!
  De bizony addig is rendbe tehetnék az udvart, mert szégyenletesen néz ki!”
 • 1. RickCartman 2011. augusztus 03. 19:46
  „Érdeklődnék, vajon ki, és miért engedi, hogy a tulajdonos ilyen állapotban hagyja heverni tulajdonát a város kellős közepén? Tudom, azt csinál vele, amit akar, de feltűnő, és visszataszító az elhanyagoltság! ( A Malom épületével kapcsolatban dettó.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét embert csempészett a kisbuszban Hegyeshalomnál

Egy magyar rendszámú mikrobuszt állítottak meg a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztályának munkatársai szerdán. Tovább olvasom