Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Helytörténeti különlegességek egy világutazó kofferében

Ugyan már gyerekkora óta gyűjtöget régiségeket, húsz éve kifejezetten a helytörténeti ritkaságok megszállottja a mosonmagyaróvári Pollák Rudolf.

Hobbija nem öncélú, szeretné, ha minél több fiatal a régi képeslapokon, fotográfiákon és dokumentumokon keresztül megismerné a száz évvel ezelőtti Mosont és Magyaróvárt.

Egy Müller nevű nagy világutazó egykori kofferében gyűjti helytörténeti különlegességeit a mosonmagyaróvári Pollák Rudolf. Az egyébként egy jánossomorjai üzemben targoncásként dolgozó férfi egyedi gyűjteményét már korábban is bemutatta a nagyközönségnek. Most újabb – kibővített – tárlattal készül a Fehér Ló Közösségi Házban februárban.

– Kilenc-tíz évesen már gyűjtögettem régi padlásokról. Akkoriban még lehetett évszázados fotográfiákat, tárgyakat ott találni. Mára már az interneten keresgélek, napi négy-öt órát nézegetem a régiségoldalakat, képeslapbörzékre járok. Sok esetben viszont már telefonon keresnek és ajánlják fel a különlegességeket – meséli Pollák Rudolf, aki húsz éve kifejezetten mosonmagyaróvári és Moson vármegyei ereklyék gyűjtésére specializálódott. Egy régi óvári vagy mosoni képeslapért képes ezreket fizetni, míg egy tablóért, értékes fotográfiáért akár tízezreket is. Ma már egyre nehezebb és egyre drágább igazi különlegességre bukkanni és beszerezni. Minden tárgynak története van. Nem elégszik meg azzal, hogy birtokában tudhatja, a képeken szereplő személyek után kutat, dokumentál. Mint mondja, sokat köszönhet Tuba Lászlónak és a Huszár Gál Városi Könyvtár munkatársainak.

Pollák Rudolf a Magyarság című lap azon számát mutatja, mely több oldalon számol be Frigyes főherceg temetéséről. Jobb kezében egy képeslap-különlegesség: az autómobil ajtaját kinyitva a város jellegz
Pollák Rudolf a Magyarság című lap azon számát mutatja, mely több oldalon számol be Frigyes főherceg temetéséről. Jobb kezében egy képeslap-különlegesség: az autómobil ajtaját kinyitva a város jellegzetes épületei láthatók.


No de lássuk, milyen érdekességeket rejt az óriáskoffer. A legrégebbi dokumentum a Magyaróvári Akadémia 1820-as alapító oklevele, mely igen jó állapotban maradt meg az utókornak, akárcsak egy 1853-as kőnyomat a helyi jeles épületekről.

Kétszáz képeslap is lapul az albumokban, ezek között a legkorosabb az 1875-ből származó, mely a magyaróvári sörcsarnokot ábrázolja. És ha már a város helyben készült italát emlegetjük, akkor a felsorolásból nem maradhat ki a magyaróvári söröskorsó sem.

A Kühne-gyárról, alapítójáról és családjáról is vaskos anyag gyűlt össze. Így egy hagyatékból negyven prospektus, katalógus került elő a mezőgazdasági gépgyár termékeiről a tengeri morzsolótól a világhírű Mosoni Drill nevű sorvetőgépekig. Kühne Ede levelezésébe is beleolvashatunk és láthatjuk az ő és fia gyászjelentéseit. Frigyes főherceg magyaróvári jelenlétéről is sok dokumentum tanúskodik. A róla készült képeslapok, fotográfiák, a főherceg eredeti aláírása, a temetéséről bőséges anyag ugyancsak megtekinthető lesz majd a februári kiállításon. Továbbá neves mosoni és magyaróvári fotográfusok – többek közt Kumpf Antal, Vida Ferenc – fényképei, XIX. és XX. század eleji keresztlevelek, ódon tárgyak, pecsétek is láthatóak lesznek a tárlaton.

Pollák Rudolf helytörténeti megszállottsága nem öncélú.

– Szeretném, ha a fiatal generációk közelebb kerülhetnének a városhoz, melyben élnek, hogy megismerjék a száz évvel ezelőtti Mosont és Magyaróvárt. Remélem, majd minél több diák eljön a kiállításomra – fogalmazott a gyűjtő.

Olvasóink írták

  • 1. juhi 2012. január 06. 10:13
    „Csak gratulálni lehet e nemes szenvedélyhez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi szilveszter Mosonmagyaróváron - fotók

Zsúfolásig megtelt a mosonmagyaróvári Deák tér a városi szilveszteren. Több százan búcsúztatták az… Tovább olvasom