Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Helytörténeti emlékeket őriznek a Sváb Házban

Helytörténeti emlékeket őriz a levéli Sváb Ház, a helyileg védett épületet az önkormányzat tavaly vásárolta meg. A gyűjtemény üzemeltetését a Levél Barátainak Egyesülete vállalta.

A levéli önkormányzat tavaly 18 millió forintból vásárolta meg magánszemélyektől azt a helyileg védett épületet, mely ma helytörténeti gyűjteménynek ad otthont.

– Úgy láttuk, hogy az 1897-ben emelt épület alkalmas egy helytörténeti gyűjtemény, egy kis helyi tájház kialakítására. Úgy döntöttünk, hogy a tájház alapja az épület, a maga megőrzött építészeti értékeivel, amelyet az egykori német (sváb) jelleggel berendezve alkalmas és méltó lehet az egykor itt élt németek emlékének megőrzésére. Berendezésre és üzemeltetésre átadtuk Levél Barátainak Egyesülete részére – tájékoztatott Papp Zoltán levéli polgármester.

A településvezető elmondása szerint a Levél Barátainak Egyesülete Máté Tamásné vezetésével már hosszú évek óta gyűjti a helytörténeti emlékeket. Ezeket eddig a kultúrházban egy kis helyen összezsúfolva tárolták. Többször szerveztek már kiállítást az anyagokból. Most végre az önkormányzat megteremtette a lehetőségét annak, hogy egy eredeti sváb házba elhelyezhették és kiállíthatták a gyűjteményt.

Az értékes és gazdag gyűjtemény folyamatosan bővült bútorokkal, ruhaneműkkel és használati eszközökkel az idősebb, elhunyt levéliek hagyatékából. A polgármester szerint tovább folytatják a gyűjtést, ezért egy felhívást is eljuttatnak a helyiekhez.

Az értékes és gazdag gyűjtemény folyamatosan bővült.
Az értékes és gazdag gyűjtemény folyamatosan bővült.


Az épület és a kiállítás azokra az évekre emlékeztet, amikor Levél virágzó, gazdag település volt, amikor Ujhelyi Imre akadémiai tanár segítségével a siementhali szarvasmarha meghonosításával és tenyésztésével nemzetközi hírűvé vált a település. Ekkor új polgárházak épültek, de gazdagodott a település is. A tejház, községháza és a községi fogadó is ezekben az időkben épült.

A Sváb Háznak egyenlőre nincs állandó nyitva tartása, de falunapon és községi rendezvényeken nyitva áll, illetve előre bejelentkezetteknek is szívesen megmutatják. Igény esetén, előzetes egyeztetés után tárlatvezetést is biztosítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zajlik az élet a megújult levéli Kultúrházban

Az októberben átadott levéli Kultúrházat pályázati pénzből és az önkormányzat segítségével, az… Tovább olvasom