Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Helyszínen rekonstruálták a helikopter balesetét

Kimle - Helyszíni bizonyítási kísérletet tartott a rendőrség – az ügyészség és igazságügyi szakértő részvételével – minap a tavaly nyáron Kimle közelében történt helikopter-baleset ügyében. A rendőrség igazságügyi szakértő bevonásával – és fokozott ügyészi felügyelettel – próbálja kideríteni, hogy miért zuhant a folyóba a légi jármű.
Mint ismeretes – és lapunkban is több alkalommal beszámoltunk már róla –, tavaly a darnózseli falunapon sétarepüléseket végzett az a helikopter, amely mostanáig tisztázatlan okból Kimle közelében a Mosoni-Dunába zuhant. A helikopterben a pilótán kívül hárman utaztak, mind a négyen ki tudtak úszni a folyóból, de mindenki megsérült. A napokban a helyszínen tartott bizonyítási kísérlet során a baleset okait, körülményeit próbálták tisztázni, illetve a zuhanás idején a környéken lévő szemtanúk által elmondottakat ellenőrizték egy helikopter segítségével – tudtuk meg Hegyi Károly őrnagytól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársától. A baleset vizsgálója lapunknak elmondta: a bizonyítási eljárás során a tanúk a vízről nézve nyilatkozhattak a balesetet szenvedett légi járművel megegyező irányból érkező helikopter repülési magasságáról.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága az ügyben indított közigazgatási eljárását a közelmúltban befejezte.

A pilótát a balesettel közvetlen okozati kapcsolatban nem álló légi közlekedési szabályok megsértése miatt egymillió forintra bírságolták.

A légügyi hatóság véleménye szerint a pilóta a légi közlekedési szakszolgálati tevékenységgel összefüggő olyan szabályt, utasítást, ami helikoptervezetői, repüléstechnikai szempontból a baleset közvetlen kialakulásához vezetett, egyértelműen bizonyíthatóan nem szegett meg. A baleset körülményeit most a rendőrség vizsgálja tovább, légi közlekedésben súlyos testi sértést okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folyik a nyomozás.

Az őrnagy elmondta: az elmúlt időszakban számos tanút kutattak fel és hallgattak meg, illetve ellenőrizték a vallomásokat az ügyben. A pilóta nem érzi magát felelősnek a balesetben, elmondása szerint rajta kívül álló okok miatt következett be. Vallomásában azt mondta: a helikopter nem ütközött, hanem rásüllyedt a vezetékekre. A baleset körülményeinek tisztázása érdekében tartották a minap a helyszíni bizonyítási kísérletet is, ennek eredményéről azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem árulnak el részleteket. A rendőrség – fokozott ügyészi felügyelet mellett – igazságügyi szakértő bevonásával folytatja tovább a vizsgálatot. A szakértői vélemény elkészültét követően döntenek a nyomozás folytatásának módjáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szorobánozó kimleiek

Tizennegyedik alkalommal rendeztek országos szorobánversenyt Budapesten, amelyen a Kimlei… Tovább olvasom