Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Helyi adóemelések szóba sem jöhetnek

Szigetköz - A szemétszállítás díja januártól minden településen több mint tíz százalékkal emelkedik.
Igaz, az önkormányzatok ezért bővített szolgáltatást remélnek. A vízdíj a Szigetközi Vízszolgáltató Kht.-nál változatlan marad, a Pannon-Víznél emelkedik. A hivatalok helyi adót már „nem mernek" emelni, egyes falvakban csak a közétkeztetés drágul.

A szemét, a víz, a csatorna és a közétkeztetés díjának januári emelése megköti az önkormányzatok kezét: újabb terhet már nem akarnak kiróni a lakókra, így a helyi adókhoz a legtöbb helyen nem nyúltak.

Megkérdezettjeink közül legkevésbé Darnózselin érezhető a drágulás, az önkormányzat még tartalékaiból is áldoz a terhek átvállalására. Levélen „hatályon kívül" helyezték a luxusadót.

Héderváron a helyi adók mértéke januártól nem változott: így többek közt a kommunális adó évi kétezer forint maradt, az iparűzési adó pedig két százalék. A közétkeztetés mértéke ugyanis 10 százalékkal nőtt, a szemétszállításban pedig a bővített alapszolgáltatás elfogadása (így például az autógumi, a zöld-, a temetői hulladék külön gyűjtése és elszállítása) után átlagosan több mint 14 százalékkal kell többet fizetni. Az önkormányzat képviselő-testülete tavaly nem fogadta el az ajánlott hétszázalékos víz- és szennyvízdíj-emelést s a lakóktól átvállalta ezt a költséget. Ebben az évben nem lesz vízdíjnövekedés, ám ez a hét százalék most érvényesül, vagyis a helyiek számára ennyivel nő a fogyasztásuk után fizetendő összeg.

Darnózselin egyelőre mindössze csak a hulladékszállítás után kell többet fizetni: a bővített szolgáltatás után 14,9 százalékkal. A SzigVíz Kht. nem emelte a tételeit, így a víz- és a csatornadíj a településen nem lesz drágább, az 1,6 százalékos iparűzési adó sem változik, sőt, a közétkeztetésben sem lesz emelés – néhány hónapig biztosan. Fazekas Zoltán polgármester elmondta: az önkormányzat tartalékait is használva szeretnének kompenzálni, hogy a helyiek ne érezzék meg az országos drágulást.

Drágább lesz: A mosonmagyaróvári Kovács Jánosnét is érinti a vízdíj januári emelése. Fotó: Cséfalvay Attila

Levélen a helyi adókban mindössze annyi változás történt, hogy a luxusadót „hatályon kívül helyezték", mert nem volt a településen érintett alanya. A hulladékszállításban itt is a bővített alapszolgáltatást fogadták el az ennek megfelelő díjtétellel. Vízdíj esetén 4,1, míg csatornadíj esetén 10,5 százalékos áremelkedésre számíthatnak a levéliek.

A mosonmagyaróvári lakossági fogyasztóknak hétszázalékos emelkedés „jutott", így a lakossági vízdíj 151, a csatornadíj pedig 126 forint lesz köbméterenként. A hulladékszállítási, -kezelési díjaknál a képviselők 19,8 százalékos emelést szavaztak meg. Ez a díj az eddigi alapszolgáltatáson felül tartalmazza a szelektív gyűjtőszigetek bővítését, környezetük fejlesztését, üveg- és fémfrakciók bekapcsolását a gyűjtésbe, a szerves zöldhulladék háznál történő begyűjtését, valamint célalapot egyéb környezetvédelmi beruházásokra.

Olvasóink írták

 • 1. Kudela Ferenc 2008. január 17. 11:31
  „Tisztelt Cséfalvi Úr!

  Január 4-i telefon beszélgetésünkön tisztáztuk hogy a Mosonma-
  gyaróvári lakossági vizdijban -mely a"helyi adóemelések szóba
  sem jöhetnek" cimű cikkében jelent meg, enyhén szólva félretájé-
  koztatás történt mert Ön nem a bruttó árat -amit fizetünk- közöl-
  te hanem a nettót.Kértem Önt a hiba kiigazitására de megmon-
  dom őszintén hogy ezzel a mai napig nem találkoztam az újságban.
  MIÉRT?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldásra vár a közvilágítás

Mosonmagyaróvár - Januártól új ügyvezető irányítja a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó… Tovább olvasom