Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Heidebauer emlékek új épületben Jánossomorján?

Eddig többször is költöznie kellett, most raktárakban őrzik az első magyarországi német nemzetiségi helytörténeti gyűjtemény anyagát.

Megoldás 2012 őszére születhet, akkorra ugyanis Jánossomorján, a volt Karner-iskola udvarán egy új épületet emelhetnek erre a célra.

Mostoha sorsú az első magyarországi német nemzetiségi helytörténeti anyag. Az 1969-ben a mai városháza egy termében megnyitott gyűjteménynek többször is költöznie kellett. A hetvenes évektől az egyik Rákóczi utcai igazi német, Heidebauer ház adott neki otthont. 1998-ban újból csomagolni kellett az anyagot: az önkormányzat nem tudta vállalni a statikailag rossz állapotú épület felújítását. Ideiglenesen a volt moziban helyezték el, amíg az épületre pályázatot nem nyertek és könyvtárat nem alakítottak ki benne. Azóta a gyűjtemény anyagát különféle raktárakban őrzik: az értékesebb tárgyakat a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban és a Cselley-házban, több viszont az egykori pusztasomorjai iskolában kapott helyet.

Lőrincz György a gyűjtemény korábbi szórólapjait mutatja.
Lőrincz György a gyűjtemény korábbi szórólapjait mutatja.

– A mostani méltatlan körülményeket a képviselő-testület legutóbbi döntésével szeretné orvosolni. Önkormányzatunk a Kozma családnak kedvezményesen eladta az egykori Karner- iskolát, ennek udvarán épülhetne meg a gyűjtemény épülete – magyarázza Lőrincz György, Jánossomorja alpolgármestere. A testület legutóbbi ülésén arról is határozott, hogy idén öt- és a jövőben is ötmillió forinttal támogatja a huszonötmillió forintos beruházást. Ennek során a korábban tervezett hatvan négyzetméteres helyett egy százhuszonöt négyzetméteres épület készülhet el a 2012-es városi napokra. Az önkormányzat a támogatásért cserébe harminc évig ingyenesen használhatná az épületet.

Kozma Miklós, az ingatlan egyik új tulajdonosa a Kisalföldnek elmondta:
elfogadták a testület döntését, jelenleg a tervmódosítások
készülnek. A volt iskolaudvaron egy teljesen új épületet emelnek, a család helyi összefogásra számít az ügy érdekében.
A város egyébként szakmai segítséget is kért a gyűjtemény nagy részét birtokló Hansági Múzeum munkatársaitól.

– Elkészítettünk egy forgatókönyvet. A korábbi gyűjtemény elsősorban a Heidebauer, sík vidéki paraszti életet mutatta be, az újabb várostörténeti kiállítássá bővülhetne. A helytörténeti anyag mellett a néprajzi elemeket is bővítenénk, ehhez újabb gyűjtésre lesz majd szükség – sorolja a teendőket Szentkuti Károly múzeumigazgató. Elmondta: a terület gazdag régészeti anyaggal rendelkezik az őskortól a honfoglalás korig, de a kutatástörténetet is bemutatnák az új épületben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosították alapszabályukat a mozgáskorlátozottak

A Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete nemrég tartotta soros közgyűlését 150 sorstárs… Tovább olvasom