Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Hegyeshalomnál is megpihenhetünk

Hosszas tárgyalások eredményeként vehette át júliusban a hegyeshalmi önkormányzat az M1-es autósztráda határátkelő-környéki mintegy huszonnégy hektáros területét. Itt tegnap adták át az autópálya mellett a Hegyeshalom pihenőhelyet.
– Régi álom vált valóra azzal, hogy többévnyi egyeztetés után júliustól mi bérelhetjük és üzemeltethetjük a határátkelő környékét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel kötött szerződés értelmében – kezdte Szőke László polgármester a Hegyeshalom pihenőhely tegnapi átadásán. Az autósztrádán ugyanis – közvetlenül a határátkelőnél – még egy utolsó megállót alakítottak ki, mely tegnap óta várja a betérő vendégeket.

A szakemberek és a település vezetői átadták a pihenőt: hétfő óta már használhatjuk.
A szakemberek és a település vezetői átadták a pihenőt: hétfő óta már használhatjuk.

A hegyeshalmi faluvezető elmondta: 2008-ban fogalmazódott meg, hogy a határátkelő területeit a magyar államtól átvennék. Ha lehet, ingyenesen, ha nem, akkor bérleményként. 2010 nyarán már körvonalazódott, hogy a bérleti-üzemeltetési szerződés lesz a járható út. Tavaly ősszel indult meg a folyamat, mely a forgalmi rend kialakítását célozta meg, decemberre már a terveket elfogadta az Állami Autópálya-kezelő Zrt. Idén júliusban írta alá az önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel a bérleti-üzemeltetési szerződést, ezt követően kezdődhetett el a pihenő épületének felújítása.

A régi osztrák vám épületét egy helyi vállalkozás újíttatta fel. A cégvezető tájékoztatása szerint a mintegy kétszáz négyzetméteres ingatlan – melyet évek óta nem használtak – már igen rossz állapotban volt, így korszerűsítése a tervezett kétszeresébe került. A negyvenmillió forintos beruházás során egy shopot alakítottak ki büfével, illemhellyel, de pénzváltásra is lehetőség nyílik. A beruházás nyolc munkahelyet teremtett.
Szőke László kiemelte: az átkelő bérletét és üzemeltetését azért is kezdeményezték, mert „Hegyeshalom és a határátkelő nem választható el egymástól", illetve korábban is minden problémával az önkormányzatot keresték meg az itt működő vállalkozások.

– A területnek így valóban lesz gazdája. A szerződés értelmében vállaltuk annak karbantartását a fűnyírástól a szemétszedésig. Ezt egyébként az állami tulajdonú Kiving Kft. végzi továbbra is. Arra számítunk, hogy az ingatlanok bérbeadásával olyan bevételhez jut majd a község, ami pénzügyi stabilitását jelenti. Ugyan több lesz a feladatunk, bízunk benne, hogy bevételünk is lesz – zárta szavait a faluvezető.

Olvasóink írták

  • 1. 01010 2012. október 16. 13:17
    „hmm de jó lesz”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütközött egy kamion és egy autó: ketten haltak meg Rajka közelében - fotók

Az M15-os főúton frontálisan ütközött egy kamion és egy személyautó hétfő délután. A balesetben ketten vesztették életüket. Képgaléria. Tovább olvasom