Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Hegyeshalom lassú halála?

Hegyeshalomban arra számítottak, hogy a vámügyintézéssel foglalkozó társaságok forgalomcsökkenése következtében mintegy harmadával csökken az iparűzésiadó-bevétel. Idén ez mégsem így történt, mert az új vállalkozások kompenzálták a leépülők visszaesését.
Trianon után a határ mentivé lett Hegyeshalomba erőteljes volt a betelepülés. Főként az alkalmazottak – vámőrök, határőrök, speditőrök – telepedtek le Hegyeshalomban. A határforgalom növekedésével kiszélesedett e szervek tevékenysége, majd idén májusban elérkezett az EU-csatlakozás és vele a „lassú halál" – ahogy a polgármester fogalmazott.

Vincze Zoltán érdeklődésünkre elmondta: megszűnt a vámőrség, és a spedíciós cégek is leépülőben vannak: hatból már csak kettő működik, csökkentett létszámmal. Az új létesítmények tevékenysége is visszaesett: százhúsz embernek szűnt meg az állása. Az önkormányzat próbál segítséget nyújtani munkahelyek teremtésében. Segítik a helyi vállalkozásokat, közreműködnek az üzletfelek összehozásában.

Egy kavicskitermelő és osztályozó cég egy jelenleg nem működő bánya bérbevételével, területvásárlással gyors fejlesztést tervez. A kitermelés mellett saját felhasználásra falazóblokkot és habarcsot is gyártanának, ötven embernek munkát biztosítva. Az Euro Vegas – aminek logisztikai részét Hegyeshalomban építenék meg – is óriási beruházás. Hegyeshalom területéből ez 70 hektárt érint, és ugyancsak álláshelyeket biztosítana. A kavicsbánya-vállalatnál is fejlődés tapasztalható, s ez munkahelyek létesítésével is járt.

Idén arra számítottak, hogy a speditőrök forgalomcsökkenése következtében mintegy egyharmadával szűkül az iparűzési adójuk. Szerencsére az új cégek ellensúlyozták a visszaesést. Így a vendéglátó- és szállodaiparban markáns bővítés zajlott, s ez a szabad munkaerő egy részét is felszívhatja. A tervezett évi 45 millió forintos iparűzésiadó-bevétel 90 százaléka már most beérkezett szeptemberig.

Jövőre azonban már a realitásokhoz kell igazítani a tervezést, ekkora adóbevétellel egy év múlva már nem számolhatnak – tette hozzá a polgármester.

Vincze Zoltán viszont fájlalja, hogy három pályázatukat is elutasítottak. Bővíteni szerették volna az iskolát, a főteret korszerűsíteni, valamint a sportlétesítményeiket felújítani, de mindegyik pályázatot elutasították, mert hátrányosabb helyzetű térségek részesültek támogatásban. Jelenleg az akadálymentesítésre és a határon átnyúló infrastruktúra fejlesztésére benyújtott terveiket bírálják.

A sikertelen pályázatok ellenére kialakítottak egy játszóteret négymillió forint értékben, két utcában felújították az elhasználódott burkolatot. Szeptemberben minden hegyeshalmi iskolás ingyenesen kapta meg tankönyveit, és az önkormányzat gondozásában megjelent a Hegyeshalom története című könyv második kötete is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M1: elmaradt táblák, bosszankodó autósok

Nem kevés bosszúságot okozott a Budapest felől Mosonmagyaróvár felé az M1-es sztrádán, hogy az… Tovább olvasom