Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Hegyeshalom és Bezenye is lehetséges partnerek

Többéves előkészítés, tervezgetés, tervmódosítás és többszöri pályázatírás után három nagyobb projektet is meg tudott valósítani Levél önkormányzata. Bővítették óvodájukat, felújították a kultúrházat, és a települést érinti a Mosonmagyaróvárt az országhatárral összekötő kerékpárút is.


Papp Zoltán levéli polgármester szerint 2011-ben sikeres és eredményes évet zárt a település. Így bővítették és korszerűsítették az óvodát, felújították a kultúrházat. Az országhatárt Mosonmagyaróvárral összekötő kerékpárutat 2012 márciusában adják át.

– A látványos fejlesztéseken túl is vannak eredményeink: az Orgona utca felét aszfaltoztuk, a többi utcában kátyúztunk. A Fő utcai, helyi védelem alatt álló házat megvásároltuk, amelyben Sváb Ház néven a német nemzetiségi hagyományok őrzését szolgáló helytörténeti gyűjtemény kapott helyet. Ingyenes humán papilloma elleni védőoltást biztosítottunk tizenhat fiatal lánynak, a Bursa Hungarica-ösztöndíjprogram keretében 25 pályázót támogatunk tíz hónapon keresztül. Ingyenes tankönyvet kapott a helyi iskolába járó minden gyermek. Karácsonyra az idősek közül 165-en háromezer forintos ajándékban részesültek – sorolja a polgármester. Hozzátette: mintegy 80 millió forint tartalékkal kezdték az évet. Ehhez 2011-ben – a végül sikeres pályázatok által – további 97,5 millió forintos támogatást nyertek, így a költségvetésben összesen közel 500 millió forinttal gazdálkodtak.

– Az iparűzésiadó-bevételünk 2011-ben 115 millió forint. Mivel nem alakultak Levélen újabb ipari vállalkozások, nem épült több szélkerék, ezért hasonló nagyságrendű bevételre számítunk 2012-ben is. Ezen túl kommunális adóból mintegy 3,5 millió forint, idegenforgalmi adóból pedig csak félmillió forint bevételre számítunk – magyarázza Papp Zoltán.

2012 legnagyobb projektje a községháza, iskola és tornacsarnok épületegyüttesének energetikai megújítása, korszerűsítése lenne. 85 százalékos pályázati támogatásra számít az önkormányzat. A polgármester több kisebb projekt sikerében is reménykedik: kerékpáros-pihenő és emlékpark építése a Dózsa György utca végén, valamint a tűzoltószertár felújítása.

– Nagy várakozással tekintünk az új törvények elé. Már biztosnak tűnik, hogy Levélen sem maradhat önálló hivatal, társulásra kényszerülünk. Ezt nem tekintem katasztrófának, de a lakosság számára azért jelenthet nehézségeket az ügyintézésben. Ennél nagyobb gondnak látom a hivatali dolgozók helyzetének méltó rendezését. Az biztos, hogy a társulás miatt kevesebb emberre lesz szükség. A társulásban Hegyeshalom nagyközséget látom a természetes partnernek. A Bezenyével való társulás is felmerülhet mint lehetőség. Nagyon félünk attól, hogy esetleg nem maradhat meg helyben a felső tagozat. Ha nem, és megszűnik a felső tagozat, akkor mi lesz nálunk a kisiskola épületével? Nehéz kérdések – osztotta meg félelmeit a levéliek első embere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolajat lopott, elítélték, körözik

Sikkasztás miatt ítélt felfüggesztett börtönre a bíróság egy kamionsofőrt, aki mintegy félmillió… Tovább olvasom