Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Hegyeshalmi vámtiszt és lipóti születésű öntőmunkás a SZT-tisztek között

Egy lipóti születésű és egy hegyeshalmi lakhelyű személy neve is szerepel a kedden nyilvánosságra hozott szigorúan titkos állományú tisztek nevei között.


A hódmezővásárhelyi önkormányzat támogatásából létrejött, www.szigoruantitkos.hu címen működő honlap ismertetője szerint az oldalon azok a személyek találhatók, akiket szigorúan titkos állományú tisztként tartottak számon és iratanyagukat átadták az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárának.


D-88

A listában található Lestyán Tibor neve is, aki a honlap szerint egykor vámtisztként dolgozott és D-88 néven szerepelt a szigorúan titkos tisztek között.

„Fedőfoglalkozásában igen széles tapasztalattal rendelkezik, komoly szaktekintély. [....] az elmúlt 10 év alatt mint ’SZT’ tiszt, igen hasznos munkát végzett, a kapott feladatokat lelkiismeretesen pontosan végrehajtja [...] biztosítja az operatív akciók sikeres végrehajtását.Fedőmunkahelyével szemben az operatív igények növekednek [...] munkáját úgy szervezze meg, hogy kevesebb feladat háruljon rá, [...] célirányosabb munkaszervezést kell alkalmazni [...] 1948 óta párttag, jelenleg a IX. kerületi pártbizottság szervezésében működő pártoktatásban, mint propagandista tevékenykedik." - írják róla a holnap által idézett 1975-ös minősítésében.


AI-14

Lipóton született, Mosonmagyaróváron és Győrben is dolgozott a szintén a listán szereplő Kovács István.

"Hatan voltak testvérek, árvaházban nevelkedett. 1939-től a mosonmagyaróvári vadásztölténygyár dolgozója, 1945-től az MKP tagja. Azonnal belépett a rendőrségbe. 1948-tól a mosonmagyaróvári ÁVH kirendeltség vezetője, 1949-től alosztályvezető Győrben, 1951-ben leszerelt. 1953-ban a pártból kizárták. Ezt követően öntődei alkalmazott, üzemvezető, felsőfokú iskolát végzett, 1956-tól MSZMP-tag, üzemének PB-tagja, munkásőr." - olvasható az adatlapján.

A portál történész végzettségű készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy kutatások során nem kívántak állást foglalni abban a kérdésben, hogy ezen személyek valóban szt-tisztnek tekinthetők-e.  

Olvasóink írták

 • 10. itaksc 2011. március 06. 07:56
  „számomra ez az egész inkább szomorú. felesleges most az "ősökön" elverni a port.”
 • 9. mosonmegye 2011. március 03. 19:39
  „Eltünt a hozzászólásom. vagy én vagyok a rosszfiú, akit nem csak kimoderálni kell, hanem likvidálni is?
  Esetleg a rendszer fagyott le és a délelőtti megjegyzésem még nem ért az olvasható hozzászólások közé?”
 • 8. CsabaKiraly 2011. március 03. 07:24
  „Te el vagy tevedve, nem en voltam a HAZA-ARULO.”
 • 7. CsabaKiraly 2011. március 03. 07:21
  „Mellesleg Battonyan jartam suliba 2 evig. A II-ik szamu Altalanosba a Hosok Tere 11-ben. Heteddik es nyolcadik osztalyban. A Szaraz_Er partjan.”
 • 6. piroskaésabarkasz 2011. március 02. 21:31
  „Eltűnt a hozzászólásom.Hiába,kisért a múlt!”
 • 5. aerodragon 2011. március 02. 20:37
  „4.-nek. Hát erre én nem lennék büszke, sőt hallgatnék mélyen róla... Nem minősítem.”
 • 4. CsabaKiraly 2011. március 02. 20:29
  „Nekem is van egy testverem aki 7 elemit vegzett, katona tiszt lett es 56-ban elsok kozott volt aki alairt Kadar-rendszernek. Megertem mert ha nem ir ala akkor mehetett volna az akkori EMAG-ba vissza drehasnak. Abban azonban biztos vagyok, hogy meg Edesanyamat is bortonbe kuldte volna azert, hogy katonatiszt maradhasson. Ha jol tudom alezredes volt amikor leszerelt es meg a mai napig is azt tartja elete legfontosabb tettjenek, hogy a PART-tagsagi-konyvebol egy belyeg se hianyzott. 56 utan a karhatalomban "dolgozott" es Pecs-nel elfogta es "lebeszelte" a masik testvertemet diszidalasrol. Ma Nograd megyeben Nagyorosziban el, <moderálva>”
 • 3. lacko26 2011. március 02. 18:05
  „Én nem itélem el őket. Szerintem jól tették amit tettek. Most is ez kellene. Ezzel lehetne a korrupciót visszaszoritani. Ugyanis akkor azért nem mertek lopni meg sikkasztani mert féltek és az ilyeneknek most is félnie kellene. Akinek nem volt rejtegetni valoja annak nem kellet félnie. Most igy kellene ezt a sok ingyenélőt elszámoltatni. Igenis figyeljék őket. Mert akkor ott motoszkálna bennük a dolog hogy talán még se kellene. Ezért tudták a rendszer váltás után eladni az országot. Azért volt az diktatura mert akkor nem volt lehetőségük az országot eladni. Ezt a demokráciába megtehetik.”
 • 2. TBK 2011. március 02. 18:01
  „Miért is kéne a gyerekének szégyellni magát te szerencsétlen, mert ő aztán tehet róla.
  Egyébként te szégyenled magad hogy ősember ősöd embert evett a kőkorszakban?”
 • 1. BZOLI68 2011. március 02. 17:41
  „Nincsertelme ennek a listanak mar mind <moderálva>!Talan a gyermekeik szegyelik magukat,remelem!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyótakarítókat várnak a hagyományőrzők

Idén is tavaszi nagytakarítást rendez a mosonmagyaróvári Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület az… Tovább olvasom