Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Hegyeshalmi kishatár: sétával a nyitásért

Január 15-én békés sétával szeretnénk felhívni a figyelmet a megoldatlan problémára.

Békés gyaloglást szervez a levéli Nagy Attila a hegyeshalmi kishatárra, hogy ezzel ismét felhívják a figyelmet a mintegy két éve megoldatlan problémára. A kishatárért évek óta harcoló férfi közös sétára invitálta a belügyminisztert és a burgenlandi tartományfőnököt is.

Két aláírásgyűjtés, számos be nem váltott ígéret és egy, az üggyel kapcsolatosan pozitívnak remélt, közös osztrák–magyar kormányülés után a napokban nyílt levéllel fordult a belügyminiszterhez a levéli Nagy Attila a hegyeshalmi kishatár megnyitása érdekében.

– 2004 októbere óta a számomra létező demokratikus eszközök tárházát szinte teljesen kiaknáztam a siker érdekében – ez idáig eredménytelenül – nyilatkozta a Kisalföldnek Nagy Attila. –  A határátkelő személyautó-forgalom előtti megnyitásáról szóló kormányrendelet gyakorlatilag a mai napig nem lépett érvénybe. A döntéshozók nem csupán a jogszabály betartását hagyták figyelmen kívül, hanem annak a több ezer embernek – választópolgárnak – az érdekét, akik gyakran használják a határátkelőt.

– Sem a Belügyminisztériumtól, sem pedig Brüsszelből nem méltattak válaszra – mondja a levéli Nagy Attila. – Jól jellemzi az egész ügyet, hogy az osztrákok sokáig technikai hiányosságokra hivatkoztak, később pedig elismerték, hogy a burgenlandi tartomány vétója akadályozza a határnyitást.

Január óta még sürgetőbb a  nyitás

– A kishatár megnyitása január óta még sürgetőbbé vált, hiszen a határt rendszeresen átlépő, régiónkban lakó autósok eddig díjmentesen használt utolsó autópálya-kilométerekért évente közel 40 ezer forintot kénytelenek fizetni. De említhetjük azokat is, akik Ausztria szomszédos településeiről jönnének    néhány órára vagy napra, ám ezek után fontolóra veszik,  érdemes-e útra kelniük. Örülök annak, hogy Stipkovits Pál országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár polgármestere is elkötelezett híve lett az átkelő megnyitásának. Bár egy évvel ezelőtt ő is aláírta a petíciót, ám nem történt semmi. Éppen ezért már óvatosan bánok az ígéretekkel. Az azonban, hogy az érdekeltek és a döntéshozók akarata végre egy mezsgyére került, mindenképpen örvendetes és talán végre megoldást hozhat. Mindenki számára elfogadható megoldás lehetne az átkelő csak osztrák–magyar, vagy akár a pannon–euró régió lakosai számára történő megnyitása is – vélekedett Nagy Attila.

Minisztert és tartományi vezetőket várnak

A levéli férfi a napokban írt nyílt levelében egy békés közös sétára invitál mindenkit, aki érintettnek érzi magát  a hegyeshalmi régi átkelő ügyében, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a már közel két éve megoldásra váró problémára. A figyelemfelhívó sétára invitálják továbbá a belügyminisztert, a burgenlandi tartomány vezetőit, valamint a közeli települések polgármestereit is.  A békés sétára január 15-én, vasárnap délután 3 órára a hegyeshalmi kishatárhoz várják mindazokat, akik úgy érzik, mielőbbi megoldás szükséges a kérdésben.

Horváth Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője elmondta: megérkezett hozzájuk a bejelentés a demonstrációról, amit a hatályos jogszabályok alapján tudomásul vettek és megteszik a lebonyolításhoz szükséges intézkedéseket. A rendőrség schengeni szolgálati helyén keresztül pedig tájékoztatták az osztrák rendvédelmi szerveket az eseményről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerarendszer a prostitúció ellen

Összességében 2159 bűncselekmény ügyében rendeltek el nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon az elmúlt évben. A bűncselekmények száma ugyan nőtt, ám ennek ellenére javult Moson- magyaróvár és környékének közbiztonsága az elmúlt évben. Felderítési mutatójuk ötvennyolc százalékos. Több sorozatos bűnesetet és utazó bűnözőt derítettek fel a rendőrök. Tovább olvasom