Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Hegyeshalmi átkelő: 1 hónap múlva

A megállapodás elle- nére nem nyílt meg a hegyeshalmi átkelő november 1-jétől a gép- járműforgalom előtt.
Alig egy hónappal ezelőtt egy levéli fiatalember – több száz ingázó sorstársa nevében – aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a hegyeshalmi határátkelő előtt gyakorta kialakuló torlódásra az illetékes döntéshozók valamiféle megoldást találjanak. A petíció kezdeményezői elsősorban a régi átkelő személygépjármű-forgalom előtti megnyitásában látták a probléma rendezésének lehetőségét.

Az összegyűjtött aláírásokat a levéli fiatalember a múlt hónap közepén a Parlamentben adta át a belügyi tárca illetékesének. Szintén ez idő tájt a két ország belügyminisztériuma és határőrizeti szervei egyeztettek a kérdésben. Ennek eredményeként a határőrség az Európai Unió tanácsának ajánlásait követve változtatott ellenőrzési technológiáján, s a kilépő oldalon a magyar határőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik a gépkocsikat. Ettől gyorsult némileg a forgalom. Szintén az októberi megbeszélésen határoztak úgy a belügyi illetékesek, hogy november 1-jétől megnyitják a régi határátkelőt a személygépjárművek előtt azon nemzetközi egyezmény alapján, aminek értelmében az május 1. után is három napon át üzemelt.

Újszászi Zsolt őrnagy, a hegyeshalmi határforgalmi kirendeltség vezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az elmúlt napokban az osztrák fél azt kérte a magyar társszervektől, hogy a kishatár ilyenformán történő megnyitását halasszák el november 30-ig. Indoklásuk szerint még ennyi időre van szükségük ahhoz, hogy a forgalomtechnikai infrastruktúrát kiépítsék. Jelenleg tehát még a régi rend az érvényes, tehát kizárólag gyalog, illetve az autópályáról letiltott járművekkel lehet itt átlépni.

Az őrnagy hangsúlyozta: a magyar fél nem gördít akadályt az elé, hogy az uniós állampolgárok személygépjármű-forgalma átjuthasson a kishatáron. Egyébként a hét elejétől már ezen az átkelőn is felváltotta a kétmegállásos rendszert az egymegállásos. Az ellenőrzés vonala áttolódott az osztrák belépőpontra, ahol a két ország határőrei már együtt végzik az átléptetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinkutak önálló használatra

Negyven–ötven automata benzinkutat telepítene Magyarországra egy cég jövő tavasszal. Mosonmagyaróváron az ipari parkban már működik egy, ahol kártyaleolvasó segítségével tankolhatnak gázolajat a „rendszerhez csatlakozott” gépjárművezetők. Egy-egy beruházás várhatóan 35–40 millió forintba kerülne, s jövő tavasszal már néhány helyen működhet. Tovább olvasom