Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hédervári 800+

A Hédervári Baráti Kör kezdeményezésére idén ünnepel a település.

A ˝Hédervár 800+˝ rendezvénysorozat első állomása a Kápolna Galériában szombaton délután 5 órakor nyíló Donatio címet viselő képzőművészeti kiállítás.

Hédervár 800+ címmel szerveznek rendezvénysorozatot a szigetközi községben. A Hédervári Baráti Kör kezdeményezésére született, főként kulturális programokban gazdag eseménysor a település első, 1210-ben kelt okleveles említéséhez köthető. A dokumentum Novák település határjárásakor keletkezett, a község neve Hederic comesként (azaz Hederic ispán) szerepel benne. Az ispán a Héder nemzetség alapító tagja.
Juhász József polgármester – A rendezvénysorozat első állomása a Kápolna Galériában a Donatio címet viselő képzőművészeti kiállítás lesz.
Juhász József polgármester – A rendezvénysorozat első állomása a Kápolna Galériában a Donatio címet viselő képzőművészeti kiállítás lesz.

– Hédervár területén valószínű már a római korban is laktak. Az első igazolható dátum 1031-ből való, ez egy egyházi pecsét. Az 1140-es évek közepén találkozunk a krónikákban Héder lovaggal – magyarázza a 800 év mögött szereplő pluszjelet Juhász József polgármester. A rendezvénysorozat első állomása a Kápolna Galériában a Donatio címet viselő képzőművészeti kiállítás Bentze Ibby, Bentze Tibor, Borbély Károly és Kurcsis László műveiből. A tárlatot június 19-én, szombaton délután 5 órakor a Boldogasszony-kápolnában dr. Nagy István országgyűlési képviselő nyitja meg, köszöntőt mond Juhász József polgármester és Göndöcs László, a Hédervár 800 emlékbizottság elnöke, közreműködik a Hédervári Asszonykórus.

Júliusban ír kulturális napoknak ad otthont a Szent Mihály-templom, vendégül látják az ír St. Patrick College kórust, augusztusban Boldogasszony-napi búcsút szerveznek, szeptemberben megünneplik a kulturális örökség napjait, de lesz emlékkonferencia, héderváriak találkozója és testvértelepülési találkozó is.

Olvasóink írták

  • 1. Captain 2010. június 21. 09:35
    „még jó hogy nem héderül van írva...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúnyogteszt a Szigetközben

A kisalfold.hu arra volt kíváncsi, hogy június közepén hányadán is állunk a vérszívókkal a Szigetközben. Több településen teszteltük tűrőképességünket. Tovább olvasom