Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Hédervár: sikeres telekértékesítések

Évek óta működési hiánnyal küszködik Hédervár , így a költség- vetésből csak kisebb fejlesztésekre futja.
A közintézmények működését azonban biztosítani tudták. Pályázati támogatással bővülhet a szennyvíztelep kapacitása. Hédervár költségvetése egy évtizede működési hiányos, az államtól kapott pénz nem fedezi az önkormányzat működését, az intézmények fenntartását. A Belügyminisztériumtól nyertek hárommillió forintot hátrányos helyzetű települések támogatása címén, így e pénzből és a fejlesztési bevételekből tudták pótolni a hiányt.

Juhász József polgármester úgy vélte, bevételre tehetnek szert a rendelkezésre álló telkek értékesítésével. A kedvező árú és szép fekvésű parcellák gazdára is találtak, a fiatalok letelepedéséből nagymértékű fejlesztési bevétel adódott.

További telkeket szeretnének kialakítani a Vásártér utcában, továbbá a Pimpaliás-lakóparkban is 28–30 kialakítására van lehetőség. Az önkormányzati körzeti iskola, óvoda, sportlétesítmény és egészségügyi centrum zökkenőmentesen működött az elmúlt két évben.

Valamennyi intézményben átálltak a gázfűtésre, valamint kilencmillió forintból korszerűsítették a belső világítást is. Erre leginkább az iskolában volt szükség, hiszen szinte már veszélyeztetett volt a gyerekek látása. Lecserélték az intézményben a teljes számítógépparkot, ami tanfolyamok szervezésére is lehetőséget adott. Az iskola részt vesz az iskolatejprogramban is.

A gyermeklétszám jelenleg még megfelel a törvényi előírásoknak, de a jövőben nem biztos, hogy ezt fenn tudják tartani, így szükségessé válhat más településekkel az együttműködés. Az önkormányzat nagyot lépett előre pályázataival. Jelenleg három benyújtott anyaguk vár elbírálásra. Támogatást kaptak a Mosoni-Duna-part rehabilitációjának tervezésére, így idén már a kivitelezésre is nyújthatnak be igényt. Az e-Magyarország-pont keretében számítógépeket nyertek a teleházba.

A legnagyobb sikeres pályázat azonban a szennyvíztelep kapacitásbővítésére nyert támogatás volt, amelynek összege 280 millió forint. A kivitelező átvette a munkaterületet, hamarosan megkezdődik a munka. Friss hír, hogy a telep kapacitásbővítésére az önkormányzat további negyvenmillió forintot nyert a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2004-ben kiírt (KÖVICE) pályázatán. Szeretnék a Hédervár–Mecsér közötti utat pályázati vagy egyéb forrásból megépíteni.

Nagy fájdalmuk a 2003 szeptemberében bezárt benzinkút, amire – a polgármester véleménye szerint – a Mol nem igazán akart üzemeltetőt találni, de az önkormányzat mindenképpen szeretné, ha újra működne a Szigetköz egyetlen üzemanyagtöltő állomása. Juhász József polgármester szeretné vonzóvá tenni a települést.

A korábban elfogadott turisztikai programterv olyan irányelveket tartalmaz, amelyek kiaknázzák a község egyéni sajátosságait. Még a ciklus elején elkészült a község honlapja, amelyet folyamatosan frissítenek. A helyi médiával kapcsolatban nagy előrelépés a kábeltelevíziós hálózat, működik a falutévé: a képújság folyamatos, hetente négy alkalommal sugároznak műsort.

Nem történt viszont előrelépés az elmúlt években a munkahelyteremtésben. A polgármester szerint ugyanis a feladat nem könnyű. Ilyen nagy horderejű döntésben a testületnek egységesnek kell lennie, a falu érdekeit szem előtt tartva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Favágással kezdődik a rehabilitáció

A Partos utcai partszakasz rendbetételével a napokban megkezdődik a Mosoni-Duna mosonmagyaróvári belterületi szakaszának rehabilitációja. A város pályázati pénzből elkészítette a folyó teljes belterületi partszakaszának rehabilitációs tanulmánytervét. A tervezet szerint legsürgetőbb feladat a Partos utcai partvédezeten a víz eróziója okozta alámosások kijavítása. Tovább olvasom