Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Hédervár maga dönthet

Ha Hédervár szeretné, saját rendelettel történelmi város címet adományozhat – magának.

„Tizenhárom jelentős történelmi hagyományokkal rendelkező település a köztársasági elnöktől történelmi város státust kérne: megyénkből Hédervár és Nagycenk is érintett. A címmel állami normatíva és bizonyos felmentések járhatnának" – állt a Kisalföld április 3-i számában. A felvetés után Hédervár Lamperth Mónika akkori önkormányzati és területfejlesztési miniszter segítségét kérte az ügyben. Dr. Bujdosó Sándor államtitkár válaszleveléban kifejti: a törvény szerint a helyi képviselő-testület elismerő címeket alapíthat, mindez a hatáskörükből nem is ruházható át.

„Amennyiben az Országgyűlés törvényt alkotna a történelmi város cím adományozásáról, akkor elvonná az önkormányzat jogát attól, hogy más címet vegyen fel" – áll a levélben. Dr. Bujdosó Sándor azt javasolja: a község maga döntsön a cím adományozásáról. „Álláspontom szerint nem támogatható az erre vonatkozó törvény megalkotása, mert a magyar történelem bővelkedik olyan eseményekben, amelyek alapján települések százai esetében hasonló igények merülnének fel." Az államtitkár szerint megosztaná a közéletet, ki kapjon, s ki ne ilyen státust, elértéktelenedne a cím.

Juhász József hédervári polgármester szerint a képviselő-testület hamarosan tárgyal arról, felvegye-e ezt a címet. Közben Ónodon a tizenhárom település vezetője Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét is megkereste, aki úgy nyilatkozott, felkarolja az ügyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberre ígérik az átjárót

Szerkesztőségünkbe több olvasónk is elküldte panaszát a hegyeshalmi vasúti átjáró aszfaltburkolatának katasztrofális állapotáról. Az aszfaltburkolata tönkrement, ám ez az egyetlen átkelési lehetőség több száz ember számára. Tovább olvasom