Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Házszentelő a Haller-iskolában

A neves építész, Medgyaszay István által tervezett egykori fiúiskolát, a mai Haller épületét 1910. szeptember 11-én avatták fel.

A százéves ünnepségsorozat záróakkordjaként házszentelőre gyűlnek össze szombaton.

Az egykor a fiúiskolának otthont adó, a neves építész, Medgyaszay István tervezte épületet 1910. szeptember 11-én szentelték fel és adták át. Építészetileg is jelentős alkotás, mely születésekor különlegesnek és modernnek számított. Lapos vasbeton tetőszerkezete a jellegzetes üveggúlával, amely a kis aula megvilágítását szolgálja, az elsők között volt az országban. Ezt a fajta vasbeton födémet Medgyaszay később szabadalmaztatta. A falsíkból kiugró rózsaablakok, az épület külső homlokzatán körbefutó szecessziós díszcsík szintén az építész védjegyei közé tartozik, akárcsak a kis aulában körbefutó freskók. A magyaros népies stílus ellensúlyozta újszerűségét. A százéves ünnepségsorozat zárásaként szentelik újra szombaton délelőtt az épületet.

Az építészetileg is jelentős alkotás egy korabeli felvételen.
Az építészetileg is jelentős alkotás egy korabeli felvételen.

– Iskolatörténeti kiállítás nyílik a rendezvénysorozatunk záróakkordjaként. Szombaton délelőtt 11 órakor a mazsorettek bemutatkozása és Sárköziné Kollárits Edit iskolaigazgató köszöntőjét követően Kapui Jenő mosoni plébános szenteli fel az iskola épületét – tudtuk meg Schredl Katalintól, a programsorozat egyik szervezőjétől. Az ünnepségre meghívták a korábbi iskolaigazgatókat, de a németországi és szlovákiai testvériskolák képviselőit is. A pedagógus hozzátette: a napokban az iskola egykori oktatóinak sírjára a mosoni és az óvári temetőben virágot helyeztek el emlékezésként.


Százéves ünnepségsorozat

Színes programokkal emlékeztek az egy évszázados fennállásról. A Kávéházi beszélgetések keretében a régi kollégák és ma már felnőtt diákok találkoztak. Könyvmoly galaxis városi vetélkedőt, sportversenyt szerveztek, iskolatörténeti pályázatot hirdettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több támogatást adnának a háziorvosoknak

A betegelégedettségi felmérés alapján dolgozta ki a háziorvosok támogatási rendszerét az önkormányzat egészségügyi bizottsága. Tovább olvasom